УСУНЕННЯ РУХЛИВОСТІ ЗУБОВ - ШИНУВАННЯ ЗУБОВ.

Шинування зубів - симптоматичне лікування (деструкцію кісткової тканини альвеолярного відростка не запобігає і не зменшує) .

Шинування - об'єднання декількох або всіх зубів у єдиний блок яким-небудь ортопедичним апаратом-шиною.

Рухливість зубів з'являється при зниженні висоти міжзубних перегородок більш ніж на 1/2 довжини кореня зуба. Головний принцип конструювання шин - біомеханічний: функціональний розподіл вертикальних і горизонтальних жувальних зусиль на всі зуби, які включені в блок.

Види шинування зубів:

• тимчасове шинування(до 2 тижнів) - на період терапевтичного або хірургічного лікування. Для цього використовують композиційні пломбу вальні матеріали хімічного або світлового твердження або армований дріт.

постійне шинування- для тривалої іммобілізації рухливих зубів (на роки). Для цього застосовують ортопедичні конструкції, композити, проводку плюс композит.

полупостійне шинування(до 1 року)- за допомогою волоконних арматур і фотополімерів.

Для арматур розроблені наступні матеріали:

1) на основі неорганічної матриці - скловолокна ("Глас-спан", "Сплинт-Ит", "Фибер сплинт", "Полидентиа") . 2) на основі органічної матриці - полиетилену ("Риббонд", "Коннект", "Керр").

Стекловолоконна арматура складається з безлічі найтонших волокон діаметром 3-5 мікронів, сплетених між собою.

Показання до напівпостійного шинування зубів: пародонтит легкої, середньої, важкої ступенів важкості з різним ступенем рухливості зубів.

Методика шинування зубів (на основі скловолоконної арматури і композиту):

- з зубів, що шинуються видаляють зубні відкладення та полірують пастами, що не містять фтор, інакше порушиться адгезія шини до зуба.

- вимір робочої довжини арматури за допомогою фольги, що потім прикладають до стрічки і по розміру відрізають шматочок стрічки потрібної довжини спеціальними ножицями, які входять у набір "Риббонд". При використанні скловолоконних шин на кінець ділянки наносять бонд, світлоотверджують і відрізають, інакше стрічка розволокниться.

- протравлюють кислотою оральну поверхню нижніх фронтальних зубів, змивають водою і висушують,

- наносять на протравлену поверхню бонд і світлоотверджують 10 секунд.

- у міжзубні проміжки вводять кліни для запобігання пародонту від травми.

- наносять на бонд текучий світлотвердіючий композит ("Революшн", "Аэлитфлоу", "Флоу-Ит", "Филтек флоу").

- накладають шинуючи стрічку, попередньо просочену бондом, але не світлотвердіючу.

- адаптація шини до поверхні зубів за допомогою зондів, світлоотвердження до кожного зуба по 1-2 секунди, а потім по 10 секунд із кожної поверхні кожного зуба.

- накладення композита на поверхню стрічки, повністю закриваючи шину. Світлоотверджують. Якщо шина залишиться відкритою, то вона буде всмоктувати воду з ротової рідини, розбухне та деформується.

- шліфування і полірування поверхні шини.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 905;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.