Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторного заняття під керівництвом викладача.

Нагадати, що зейгоподій грудної кінцівки представлений кістками передпліччя,а тазової – кістками гомілки. Вказати, що до складу передпліччя входять променеваіліктьова кістки, а скелет гомілки представлений велико-тамалогомілковими кістками.

Підкреслити, що променева та великогомілкова – це довгі, трубчасті кістки. Вказати, що вони побудовані за єдиним принципом і мають тіло – діафіз (середня частина) та два кінця – епіфізи – проксимальний і дистальний. На проксимальному розширеному кінці променевої кістки знаходиться голівка, а великогомілкової – латеральний і медіальний виростки. Суглобова поверхня голівки променевої кістки жолобкувата й утворює ямку для блока плечової кістки, а суглобові поверхні виростків великогомілкової кістки – плоскі, розділені міжвиростковим жолобом й, з обох боків від нього, утворюють латеральний та медіальний міжвиросткові горбки. З краніальної поверхні виростки розділені розгинальним жолобом, з каудальної – підколінною вирізкою. Відзначити, що на дорсальній поверхні променевої кістки є горбистість для закріплення двоголового м’яза плеча, на латеральній поверхні латерального виростка великогомілкової кістки знаходиться суглобова поверхня або горбистість для з’єднання з голівкою малогомілкової кістки, а від її медіального виростка на дорсальну поверхню тіла опускається гребінь, який, не доходячи до його середини, сходить нанівець і надає проксимальній ділянці кістки тригранну форму.

Відмітити, що на дистальному епіфізі променевої кістки міститься опукла суглобова поверхня для з’єднання з кістками зап’ястка, а великогомілкової кістки – блок, який складається з двох розділених гребенем жолобків, спрямованих краніокаудально. Зауважити, що медіальний виступ блока називається медіальною кісточкою, а на його латеральній поверхні розміщується або латеральна кісточка, або суглобова поверхня, або горбистість для дистального кінця малогомілкової кістки.

Наголосити, що краніальна поверхня діафіза променевої кістки гладенька, а каудальна – горбиста. На каудальній поверхні тіла великогомілкової кістки розміщені косо спрямовані гребені підколінного м’яза, а на межі середньої і проксимальної її третин знаходиться живильний отвір.

Звернути увагу, що ступінь розвитку ліктьової та малогомілкової кісток у ссавців неоднаковий, він змінюється в бік поступової редукції одночасно із вдосконаленням способу руху від лапо- до пальце- та копитоходіння.

Ліктьова кісткадовга трубчаста, на проксимальному кінці має значний випин – ліктьовий відросток з горбом на вільному кінці. Для розміщення блока плечової кістки ліктьова кістка утворює півмісяцеву блокову вирізку, обмежену гачкоподібним відростком.

Малогомілкова кістка в свійських тварин дуже редукована. В собаки вона всією дистальною поверхнею щільно приєднана до великогомілкової кістки. В свині – виражена ще повністю, але нерухома. У великої рогатої худоби і коня редукує до невеликого залишку, причому проксимальна частина її або приростає до великогомілкової кістки у вигляді малопомітного відростка (велика рогата худоба), або опускається вздовж тіла великогомілкової кістки на невелику відстань, поступово зникаючи зовсім (кінь). В обох випадках дистальний кінець малогомілкової кістки повністю відокремлюється від її тіла. Цей кінець у деяких копитових повністю зростається з кінцем великогомілкової кістки на латеральному боці (кінь), в інших – залишається вільним у вигляді самостійної кісточки, яка прилягає до заплеснового суглоба (велика рогата худоба).

Користуючись схемою 8, зупинитися на видових особливостях будови кісток передпліччя, звертаючи увагу, перш за все, на наступні характерні ознаки: ступінь розвитку кісток передпліччя, наявність міжкісткових просторів та їх кількість.

Для цього свійських тварин умовно поділяють на дві групи: група А собака та свиня, в яких обидві кістки передпліччя розвинуті однаковоі група Б велика рогата худоба та кінь, у яких кістки передпліччя розвинуті неоднаково.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 790;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.