Кредитні організації в рамках Європейського Союзу

Важливу роль у процесах економічної інтеграції в Західній Європі відіграють валютно-кредитні і фінансові інститути, створені в рамках Європейського економічного співтовариства (нині Європейського Союзу).

Європейський інвестиційний банк (далі - ЄІБ) був створений відповідно до Римського договору в 1958 р. ЄГБ надає довгострокові кредити і гарантії компаніям, державним органам і фінансовим інститутам для фінансування переважно інфраструктурних об'єктів у менш розвинених регіонах ЄС.

Діяльність цього банку, що спочатку охоплювала тільки учасників ЄС, в подальшому розповсюдилася і на інші європейські держави.

Європейський фонд розвитку (ЕФР) (з 1958 р.) надає в основному субсидії і пільгові довгострокові кредити під низькі ВІДСОТКИ країнам, що розвиваються, асоціюються з ЄС.

Європейський фонд орієнтації і гарантування сільського господарства (ФЄОГЛ) був створений в 1962р. з метою поліпшення умов для розвитку сільського господарства в країнах ЄС. Програми, які реалізуються Фондом, направлені на модернізацію сільського господарства. З цього Фонду фермерам виплачуються різні компенсації і субсидії, зокрема експортні.

З 1960 р. приступив до операцій Європейський соціальний фонд, утворений для поліпшення можливостей зайнятості населення.

З 1975 р. здійснюється діяльність Європейського фонду регіонального розвитку, створеного для кредитування програм, метою яких є поступове зменшення регіональних диспропорцій.

Європейський фонд валютної співпраці (ЄФВС) був створений у 1973 р. у зв'язку з введенням Європейської валютної системи з метою регіонального міждержавного валютного регулювання. Фонд надавав кредити країнам-членам ЄВС для погашення дефіциту платіжних балансів і розрахунків, пов'язаних із регулюванням валютного курсу. Згідно з Маастрихтською угодою (1991-1993 pp.) був перейменований у Європейський валютний інститут (ЄВІ) з 1994 р. На нього було покладено завдання розробки правил і процедур, ухвалення яких було потрібно у зв'язку з очікуваним введенням єдиної валюти. Починаючи з 1 січня 1999 року, під час введення євро на основі ЄВІ був створений Європейський центральний банк, який на сьогодні є наднаціональним центральним банком країн Європейського валютного союзу.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 589;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.