Засоби ремонту приборів

Рухома ремонтна хімічна майстерня ПРХМ-1М призначена для і проведення періодичного технічного обслуговування і поточного ремонту хімічного озброєння і засобів захисту, а також для середнього ремонту і приборів радіаційної і хімічної розвідки і індивідуальних засобів захисту.

Комплект стендів, для випробування, КИС-РД: призначається для перевірки дозиметричних приборів і є технологічним обладнанням стаціонарної майстерні для ремонту і градуювання; забезпечує отримання потужностей експозиційних доз гамма-випромінювання в межах від 0,01 до 5 Р/г і від гамма-джерел активністю 0,1 і 5 Кі і потужностей доз в межах від 5 до 150 Р/г від джерела активністю 64 Ки Електричне живлення КИС-РД здійснюється від мережі перемінного струму частотою 50 Гц, напругою і 380 В ±10% і 220 В ±10%, Комплект стендів працездатний при температурі 20 ±5 °С, атмосферному тиску 760 ±30 мм рт. ст, і вологості 65±15%.

Стаціонарна майстерня для ремонту і градуювання призначається для середнього і капітально ремонту, а також для перевірки дозиметричних приборів. Орієнтовна місячна продуктивність майстерні при роботі в одну зміну складає: середніх ремонтів приборів типу ДП-2 - 150-200 шт.; капітальних ремонтів приборів типу ДП-2 - 50-60 шт.; перевірка градуювання приборів типу ДП-2 до 400-600 шт.

На сьогодні існує багато різних, як вітчизняних так і імпортних, приладів радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю. Працівники цивільної оборони повинні бути уважними при користуванні такими приладами з одиницями виміру.

Тестові завдання

Вкажіть номер неправильної відповіді. Прилади, призначені для виявлення і виміру радіоактивних випромінювань, називаються дозиметричними. Дозиметричні прилади призначені для визначення рівнів радіації на місцевості, міри зараження одягу, шкірних покривів людини і тварин, продуктів харчування, води, фуражу, транспорту і інших різних предметів, а також для виміру доз радіоактивного опромінення людей, тварин при їх знаходженні на об'єктах і ділянках, заражених радіоактивними речовинами. Відповідно до призначення дозиметричні прилади можна розділити на прилади радіаційної розвідки місцевості, для контролю міри зараження і доз контролю опромінення. У групу приладів для радіаційної розвідки місцевості входять індикатори радіоактивності і рентгенометри, в групу приладів для контролю міри зараження входять радіометри, а в групу приладів для контролю опромінення - дозиметри.

Дозиметричні прилади класифікують:

1. Перша група - рентгенметри - радіометри. Для визначення рівнів радіації на місцевості і зараженості різних об'єктів. Це:

- рентгенметр ДП- 2

- бортовий рентгенметр ДП-3Б (БТР, БМП, автомобіля, літака, потягах, морських судах)

- рентгенметр авіаційний напівавтоматичний РАП- 1

- вимірник потужності дози (рентгенметр) ДП-5Б, ДП-5В

- корабельна дозиметрична установка КДУ-2М, КДУ- 5

- вимірник потужності дози ІМД-1Р (ІМД-1С), ІМД-21Б (ІМД-21С)

- радіометр КРБ- 1

- сцинтиляційний геологічний розвідувальний прилад СРП- 68-01

2. Друга група - прилади хімічної розвідки

3. третя група - дозиметри - для визначення індивідуальних доз опромінення. Це:

- дозиметр ДРГ-01Т, ДБГ-06Т, ДРГ-05М, ДСК- 04

- комплект індивідуальних дозиметрів ДП-22В, ДП- 24

- хімічний дозиметр гамма і нейтронного виміру ДП-70МП

- комплект загальновійськового виміру дози ИД- 1

- індивідуальний вимірник дози ІД- 11

- комплект виміру дози ДК- 02, ІД- 02

4.Четверта група - побутові дозиметричні прилади. Це:

- рентгенметр бета - гамма лікування «Прип'ять»

- дозиметр-радіометр побутової АНРИ- 01, «Сосна»

- дозиметр побутової «Майстер-1»

- індикатор зовнішнього гамма-випромінювання «Белла»

 

2. Вкажіть номер неправильної відповіді. До приладів хімічної розвідки відносяться:

1. Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) призначений для визначення в повітрі, на місцевості і на техніці, отруйних і небезпечних хімічних речовин

2. Прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб (ПХР-МВ) призначений для визначення у воді, кормах, харчових продуктах, повітрі, на різних предметах, отруйні і небезпечні хімічні речовини, а також для відбору проб води, ґрунту і інших матеріалів для відсилання їх в лабораторію

3. Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки (ППХР) встановлюється на автомобілях

4. Газосигналізатор автоматичний ГСП- 11, встановлюється на автомобілях

5. Газоаналізатор УГ- 2 - для виміру концентрації шкідливих газів(пари) в повітрі робочої зони

6. Газосигналізатори «Сирена-1,2,3,4» для автоматичного визначення мікроконцентрації токсичних газів в повітрі приміщень і для сигналізації порогу виміру (граничнодопустимої концентрації мг/м3 і смертельно токсичної дози г хв/л)

7. Комплект протигазів

8. Комплект знаків обгороджування

 

3. Вкажіть номер не правильної відповіді. Виявлення іонізуючих випромінювань ґрунтується на здатності іонізувати і збуджувати атоми і молекули середовища, в якому вони поширюються. Такі процеси змінюють фізико-хімічні властивості опромінюваного середовища, які можуть бути виявлені і виміряні. До таких змін середовища відносяться:

1. Іонізаційний метод. Зміна електропровідності речовин (газів, рідин, твердих матеріалів). Він ґрунтований на тому, що під впливом радіоактивних випромінювань в ізольованому об'ємі відбувається іонізація газів. При цьому нейтральні молекули і атоми газу розділяються на пари: позитивні іони і електрони. Якщо в опромінюваному об'ємі створювати електричне поле, то під впливом сил електричного поля, електрони, що мають негативний заряд, переміщатимуться до анода, а позитивно заряджені іони - до катода, тобто між електродами проходитиме електричний струм, що називається іонізуючим струмом. Чим швидше інтенсивність, а, отже, і іонізуюча здатність радіоактивних випромінювань, тим вище сила іонізуючого струму. Це дає можливість, вимірюючи силу іонізуючого струму, визначати інтенсивність радіоактивних випромінювань. Цей метод є основним, і його використовують майже в усіх дозиметричних приладах.

2. Водневий метод. Розщеплювання води на кисень і водень.

3. Люмінесценція (світіння) деяких речовин. Сцинтиляційний метод ґрунтований на тому, що під впливом радіоактивних випромінювань деякі речовини (сірчистий цинк, йодистий натрій, вольфраміт кальцію та ін.) випускають фотони видимого світла. Виниклі при цьому спалахи світла (сцинтиляції) можуть бути зареєстровані. Якість спалахів пропорційна інтенсивності випромінювання.

4. Засвічування фотоплівок. Фотографічний метод ґрунтований на зміні міри почорніння фотоемульсії, під впливом радіоактивних випромінювань. Гамма промені, впливаючи на молекули бромистого срібла, що міститься у фотоемульсії, виробляє з них електрони зв'язку. При цьому утворюються найдрібніші кристали срібла, які і викликають почорніння фотоплівки при її прояві. Порівнюючи почорніння плівки з еталоном, можна визначити отриману плівкою дозу опромінення, оскільки інтенсивність почорніння пропорційна дозі опромінення

5.Зміна кольору, забарвлення, прозорості, опору електричному струму деяких хімічних розчинів. Хімічний метод ґрунтований на визначенні змін кольору деяких хімічних речовин під впливом радіоактивних випромінювань. Так, наприклад, хлороформ при опроміненні розпадається з утворенням соляної кислоти, яка накопичившись в певній кількості, впливає на індикатор, доданий до хлороформу. Інтенсивність фарбування індикатора залежить від кількості соляної кислоти, що утворилася під впливом радіоактивного випромінювання, а кількість соляної кислоти, що утворилася, пропорційна дозі радіоактивного опромінення. Порівнюючи забарвлення розчину з наявними еталонами, можна визначити дозу радіоактивних випромінювань, що впливають на розчин. На цьому методі ґрунтований принцип роботи хімічного дозиметра ДП-70МП.

4. Вкажіть номер правильної відповіді. Вимірник потужності дози ДП- 5 веде виміри гамма-випромінювання в діапазоні:

1. Від 0,001 мкР/г до 400 р/г

2. Від 0,05 мР/г до 200 Р/г

3. Від 0,1 мР/г до 300 Р/г

4. Від 0,08 мР/г до 150 Р/г

5. Вкажіть номер правильної відповіді. Міра зараження радіоактивними речовинами поверхонь різних об'єктів, людей, тварин, одягу, продуктів харчування, ґрунту, води, приладом ДП-5В визначається за результатами двох вимірів: перша - гамма - фону в місці, на майданчику, контролю зараження або на відстані від заражених об'єктів:

1. 1-5 м

2. 10-15 м

3. 15-20 м

4. 20-40 м

Для виміру гамма - фону необхідно знімати показання приладу ДП-5В на висоті:

1. 10-40 м

2. 40-60 м

3. 70-100 м

4. 100-150 м

Друге - вимір потужності дози гамма-випромінювання, вимірюваної над поверхнею об'єкту на висоті :

1. 0,3-0,8 см

2. 0,8-1 см

3. 1-1,5 см

4. 1,5-3 см

6. Вкажіть номер правильної відповіді. Комплект дозиметрів ДП-22В, призначений для виміру поглиненої дози гамма-випромінювання. Він включає індивідуальних дозиметрів:

1. 50 шт.

2. 75 шт.

3. 100 шт.

4. 50 шт.

7. Вкажіть номер правильної відповіді. Дозиметр ДКП- 50 комплекту дозиметрів ДП-22В забезпечує вимір поглиненої дози гамма - радіації в діапазоні:

1. Від 2 до 50 рентген

2. Від 0,5 до 10 рентген

3. Від 1 до 20 рентген

4. Від 10 до 100 рентген

8. Вкажіть номер правильної відповіді. Комплект вимірників дози ІД- 1 призначений для виміру сумарної дози гамма - нейтронного випромінювання. Він включає індивідуальних вимірників дози:

1. 5 шт.

2. 10 шт.

3. 20 шт.

4. 40 шт.

9. Вкажіть номер правильної відповіді. Вимірник дози комплекту ІД- 1 забезпечує вимір сумарної поглиненої дози гамма - радіації в діапазоні:

1. Від 5 до 10 рад

2. Від 10 до 20 рад

3. Від 50 до 100 рад

4. Від 20 до 50 рад

10. Вкажіть номер правильної відповіді. Індивідуальний радіофотолюмінесцентний вимірник дози ІД- 11 для виміру поглиненої дози сумарного гамма - нейтронного випромінювання. Він включає індивідуальних вимірників дози:

1. 500 шт.

2. 1000 шт.

3. 10 шт.

4. 100 шт.

11. Вкажіть номер правильної відповіді. Індивідуальний радіофотолюмінесцентний вимірник дози ІД- 11 вимірює сумарне гамма - нейтронне випромінювання в діапазоні:

1. Від 1 до 10 рад

2. Від 15 до 100 рад

3. Від 10 до 1500 рад

4. Від 25 до 2000 рад

12. Вкажіть номер правильної відповіді. Дозиметри-радіометри «Анрі-1», «Сосна», «Майстер-1», «Бела» призначені для індивідуального використання населенням з метою контролю радіаційної обстановки на місцевості, в житлових і робочих приміщеннях. Діапазони виміру потужності експозиційної дози гамма-випромінювання приладів «Сосна», «Майстер-1», «Бела»:

1. Від 0,05 до 7,777 мР/ч; від 0,6 до 77,77мкЗр/ч; від 50 до 777 мкР/ч; від 0,5 до 0,777 мкЗв/ч; від 0,9 до 77,77 мкЗв/ч

2. Від 0,1 до 199,9 мР/ч; від 0,01 до 999,9 мкЗ/ч; від 20 до 888 мкР/ч; від 0,3 до 0,888 мкЗв/ч; від 0,5 до 88,88 мкЗв/ч

3. Від 0,01 до 9,999 мР/ч; від 0,1 до 99,99 мкЗр/ч; від 10 до 999 мкР/ч; від 0,1 до 0,999 мкЗв/ч; від 0,2 до 99,99 мкЗв/ч

 

13. Вкажіть номер неправильної відповіді. Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) комплектується наступними видами індикаторних трубок для визначення отруйних речовин:

1. Типу ацетон з фіолетовим кінцем

2. Типу V- газів, зарин, зоман з одним червоним кільцем

3. Типу фосген, дифосген, синильна кислота, хлорциан, в якості виключення можна визначити НХР, переважно задушливого дії, - хлор, оксиди азоту, трьохлорний фосфор, сірчаний ангідрид, азотна кислота, сірководень, фтористий водень з трьома зеленими кільцями

4. Типу іприт з одним жовтим кільцем, в якості виключення, можна визначити НХР - аміак, сірковуглець

14. Вкажіть номер правильної відповіді. Газоаналізатори «Сирена», «Сирена-2», «Сирена - 4» призначені для автоматичного визначення мікроконцентрації токсичних газів (сірководню, аміаку, фосгену) в повітрі робочих приміщень, а також сигналізації порогових вимірів з діапазоном вимірів, граничнодопустимою концентрацією, смертельно токсичної дози:

Сірководень:

1. 0-30 мг/м3; 10 мг/м3; 30 г хв./л

2. 0-20 мг/м3; 5 мг/м3; 20 г хв./л

3. 0-10 мг/м3; 2,5 мг/м3; 10 г хв./л

Аміак:

1. 0-30 мг/м3; 20 мг/м3; 100 г хв./л

2. 0-20 мг/м3; 10 мг/м3; 75 г хв./л

3. 0-10 мг/м3; 5 мг/м3; 50 г хв./л

Фосген:

1. 0-1 мг/м3; 0,5 мг/м3; 6 г хв./л

2. 0-0,1 мг/м3; 0,05 мг/м3; 4 г хв./л

3. 0-0,01 мг/м3; 0,005 мг/м3; 1 г хв./л

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 613;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.02 сек.