Блок детектування

Блок сполучений з пультом управління гнучким кабелем, завдовжки 1,2 м на блоці змонтовано контрольне джерело типу "Б-8".

Блок герметичний, його сталевий корпус циліндричної форми має вікно для виявлення бета - випромінювання. У корпусі розміщені газорозрядні лічильники і інші елементи схеми. Блок є сприймаючим пристроєм.

Блок детектування має поворотний екран, який може фіксувати в положенні "Г", - для визначення гамма-випромінювання; "К" - проти вікна встановлюється контрольне джерело випромінювання; "Б-8" - для перевірки працездатності приладу; "Б" - для виявлення бета - випромінювання.

У положенні екрану "Б" на зонді вимірюється потужність дози сумарного бета - випромінювання і гамма-випромінювання.

При вимірах використовується подовжувальна штанга, яка дозволяє, при необхідності збільшити відстань вимірюваного об'єкту до оператора.

Підготовка приладуДП-5Вдо роботи

-вивчити технічний опис і інструкцію з експлуатації;

-зробити/при необхідності/ дезактивацію, дегазацію або дезінфекцію;

-витягнути прилад з ящика укладання;

-до блоку детектування приєднати штангу;

-зробити огляд/зовнішній/;

-пристебнути до футляра поясної і плечової розсувні ремені;

-встановити ручку перемикача в положення "0";

-підключити джерело живлення;

-встановити ручку перемикача в положення" "/контроль режиму/ стрілка приладу повинна встановитися в режимному секторі, якщо стрілка не реагує - замінити живлення;

-при необхідності включити освітлення шкали;

-встановити поворотний екран в положення "К" і підключити телефон;

-перевірити працездатність приладу на усіх піддіапазонах, окрім "I", установкою перемикача піддіапазонів в положення 1000,100,10, 1,0,1.

При цьому на "П" і "Ш" діапазонах стрільця може не відхилятися на "IV"- відхилятися, на "V" і "VI" - зашкалювати. Порівняти свідчення на "IV" діапазоні із записом у формулярі приладу;

-натиснути кнопку "скидання" /стрілка на нуль/;

-перевірити екран в положення "Г" і поставити перемикач піддіапазонів в положення "контроль режиму".

Прилад готовий до роботи.

 

Зміна радіоактивної зараженості об'єкту /положення "Г"

Визначається гамма-фон. Для цього блок детектування розташовується на висоті 0,7-1,0 м від землі і на відстані 15-20 м від зараженого об'єкту. Потім блок детектування підноситься до об'єкту і повільно переміщається над його поверхнею. По найбільшій частоті клацань в телефонах або по максимальному свідченню приладів відшукується ділянка з найбільшою зараженістю. При цьому не можна торкатися блоком детектування і кабелем зараженої поверхні. Після цього екран блоку детектування, встановлюють на 1м або 1,5 см від місця максимального зараження, перемикач ставлять в положення: при якому стрілка приладу показує в межах шкали, і через 10-45 сек. знімають свідчення.

Для виявлення бета - випромінювання необхідно зняти два свідчення приладу : при закритому вікні блоку детектування /положення "Т"/ і при відкритому вікні /положення "Б"/. Якщо при відкритому вікні свідчення приладу більше, ніж при закритому, то обстежувана поверхня заражена бета - випромінюванням. Якщо ж обидва свідчення приладу приблизно однакові, то обстежувана поверхня не заражена бета - випромінюванням.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 590;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.