Примітки. 2) Оригінал в шведськ. держ

 

1) Акты Ю.З.Р. III, IV, с. 36.

2) Оригінал в шведськ. держ. архіві, латинською мовою, з підписом Виговського і військовою печатю — виданий в Архіві Ю.З.Р. III. VI с. 332.

3) Там же, с. 333.

4) Per libera gente et nulli subiecta.

5) Там же ч. 113.

6) Там же, с. 337, дата: 8 жовтня в Корсуні, підпис: Sacrae regiae m-ths vestrae fauentissimus amicus et obseguiis addictus Ioannes Wyhowski Generalissimus Cohor. Zaporoviensium.

7) Архив Ю.З.Р. III. VI, с. 347.

8) Він з видимим вдоволенням доносив про це шведському королеві, тому що пішли були чутки, ніби то він стратив всякий кредит у козаків. — “Ця персона не користується тут особливою повагою, і йому мають це за зле, що він покинув чернечий стан,” остерігав Лілієкрона короля зараз по своїм приїзді до Чигрина, — “скільки можу судити, він веде подвійну гру і мало пам'ятає великі добродійства в. в-ва” — Архив Ю.З.Р. III. IV, с. 311-2, пер. с. 317.

9) Там же с. 339 — 40.

10) Супровідний лист з дня 14 квітня (с. с.) на жаль поданий тільки в короткім переказі в Архіві Ю.З.Р. III, VI, ч. 119.

11) Офіціальним посередником, признаним обома сторонами, була в цім менті Франція, але фактично посередничав Кромвель, Голландія, Австрія, курфірст, тут треба розуміти очевидно французьких представників, головно де-Льомбра.

12) Лист з 22 квітн., я там же, ч. 120, на жаль тільки в виривках, які не дають ясного уявлення про хід гадок. Постскриптум: “Крайнє необхідно привести до секретного трактату”.

13) Там же, ч. 121, Лист з 10 травня. Дивно, що маючи докладні відомості про вибір на гетьманство Виговського і відкликуючись до попереднього вже поздоровлення з цим вибором, він не називав його по імені: “до гетьмана запорізького — наступникові пок. Хмельницького про продовження переговорів про союз”, це заголовок мабуть регістратури тільки.

14) Наступають побажання, щоб гетьман взяв на себе витолкувати Ракоцієві, що він постраждав з власної вини, а не через своїх союзників, та прихилити його наново до союзу, щоб ліга могла себе чути критою з його сторони.

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 466;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.