Права третіх осіб на товар

Відповідно до ст. 659 ЦК України продавець зобов'язаний по­передити покупця про всі права третіх осіб на товар, що продається (права наймача, право застави, право довічного користування то­що). У разі невиконання цієї вимоги покупець має право вимагати зниження ціни або розірвання договору купівлі-продажу, якщо він не знав і не міг знати про права третіх осіб на товар.

Стаття 660 ЦК України встановлює обов'язки покупця і продав­ця у разі пред'явлення третьою особою позову про витребування то­вару.

Якщо третя особа на підставах, що виникли до продажу товару, пред'явить до покупця позов про витребування товару, покупець повинен повідомити про це продавця та подати клопотання про за­лучення його до участі у справі. Продавець повинен вступити у справу на стороні покупця.

У випадку, якщо покупець не повідомив продавця про пред'явлен­ня третьою особою позову про витребування товару та не подав клопо­тання про залучення продавця до участі у справі, продавець не відпо­відає перед покупцем, якщо продавець доведе, що, взявши участь у справі, він міг би відвернути відібрання проданого товару у покупця.

Якщо продавець був залучений до участі у справі, але ухилився від участі в її розгляді, він не має права доводити неправильність ведення справи покупцем.

У разі вилучення за рішенням суду товару у покупця на користь третьої особи на підставах, що виникли до продажу товару, прода­вець має відшкодувати покупцеві завдані йому збитки, якщо поку­пець не знав або не міг знати про наявність цих підстав.

Правочин щодо звільнення продавця від відповідальності або щодо її обмеження у разі витребування товару у покупця третьою особою є нікчемним (ст. 661ЦК України).


2-3-290










Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 926;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.