Вимоги до обладнання

Характер електрохімічних виробництв та умови праці відрізняються від інших тим, що в цих виробництвах в великих кількостях використовують кислоти, луги та ядовиті солі, а також воду та різні органічні розчинники. В зв'язку з цим електрохімічні виробництва, зокрема гальванічні цехи, відносять до категорії мокрих виробництв. Умови праці в гальванічних цехах, де кислі, лужні або ціанисті розчини можуть потрапити на одяг або взуття робітників, не підходять для використання ручної праці. Для поліпшення умов праці необхідно розміщувати обладнання згідно з технологічним процесом, монтуючи ванни в ряд з мінімальною відстанню між ними (100+150мм), щоб при переносі деталей з одної ванни в іншу кислі та лужні розчини не потрапляли в невеликих кількостях на підлогу та виключити попадання їх на одяг та взуття робочих.

Ванни хромування, міднення, нікелювання, травлення, знежирювання, при роботі яких необхідно спостерігати за якістю виконуваних операцій, за можливістю розміщують біля стін з вікнами.

Кислі ванни не повинні встановлюватись біля ціанистих ванн ближче ніж за 3 м; проміжок між ними слід заповнювати встановлюючи промивні ванни з проточною водою.

Висота ванн над підлогою не повинна перевищувати 1 м, більш високі ванни повинні бути обладнанні навколо площадками.

Забороняється встановлювати електророзподільчі щитки над ваннами з підігрівом, з розчинами кислот та ціаністими розчинами та над всіма іншими ваннами шириною більше 0.8 м.

Місця роботи з отруйними речовинами повинні обладнуватись спеціальними резервуарами для зливу отруйних розчинів на випадок аварій, ремонту ванн або заміни розчинів.

Над ванни з отруйними виділеннями встановлюють бортові відсмоктувачі з накриттям.

Умови праці в гальванічних цехах значно спрощуються при використанні монорельсів з електро- або пневмопіднімаючими механізмами та автоматів.

Верхній транспорт цеху повинен експлуатуватись з врахуванням того, що в гальванічному цеху виділяється значна кількість агресивних парів та газів, які здатні спричинити сильну корозію, тому слід своєчасно проводити періодичний огляд та ремонт транспортних засобів.

Особливу увагу потрібно звернути на конструкцію витяжної вентиляції на ваннах автомата для анодного оксидування з розміром - 13.5x2.0x2.0 м. В цьому випадку на всіх ваннах зі шкідливими виділеннями парів кислот, лугів та водню повинні бути розміщенні з двох боків бортові відсмоктувачі та підвісні накриття над дзеркалом розчину для забезпечення повного відсмоктування виділень при великій ширині ванн.

Встановлення та перепланування травильного та гальванічного обладнання в цеху повинно погоджуватись з відділом охорони праці та службою пожежної безпеки.

Введення в експлуатацію обладнання здійснюється тільки після складання акту, який підписується адміністрацією цеху та узгоджується з відділом головного механіка, відділом охорони праці та служби пожежної безпеки.

Для досягнення безпеки робітників всю електротехнічну апаратуру та прилади заземляють та огороджують захисними кожухами ( особливо струмоведучі шини), тому що вологе повітря гальванічних цехів збільшує ризик ураження електричним струмом.

Використання при ремонтах роботах конструкцій споруди та обладнання цеху для закріплення підйомно-транспортувальних пристроїв допускається тільки з письмового дозволу головного інженера.

При ремонті ванн (катодно-анодних штанг, шин ванн, штуцерів паропідвідних трубопроводів) , що знаходяться під напругою, неможна класти інструмент або інші металічні предмети на ванну - це може призвести до короткого замикання та спричинити травми робітникам, що ремонтують.

Не допускається використання гумових шлангів для підведення гострої пари до ванн.

 

3. Вимоги до санітарно-побутових та допоміжних приміщень

До складу централізованих гальванічних виробництв, як правило, мають входити наступні допоміжні та санітарно-побутові приміщення: складські приміщення для зберігання готової продукції; складські приміщення для зберігання хімікатів та матеріалів та відділення приготування отруйних та агресивних розчинів; експрес-лабораторія; приміщення для вентиляційного обладнання; приміщення для інженерно-службового персоналу (контора); ремонтно-слюсарне відділення; приміщення для відпочинку та гігієни працівників.

Санітарно-побутові приміщення гальванічних цехів відповідно до вимог СНиП 2.09.04-87 повинні бути відокремлені (або сполучені) від виробничих приміщень виходами через тамбур або коридор.

До складу санітарно-побутових приміщень гальванічних виробництв повинні входити: гардероби закритого типу для окремого зберігання хатнього, повсякденного та робочого одягу; душові, умивальні, туалети, приміщення для харчування та кімната відпочинку; спеціальної обробки та сушки робочого одягу; медпункт.

Ширина проходу між шафками повинна бути не менше 1 м, при облаштуванні лавок біля шаф - не менше 1.5 м,; при розміщенні лавок в проході - не менше 1.7 м при довжині ряду шафок до 5 м, і не менше 2 м при довжині ряду шафок більше 5 м. Ширина проходу між шафками та іншим обладнанням повинна бути не менше 0.7 м.

Гардеробні для зберігання робочого та домашнього одягу комплектують лавками шириною не менше 0.3 м з розрахунку 0.6 м лавки на одне місце. Кількість місць для перебирання повинно бути не менше 25% від числа працюючих в зміну.

Душові та умивальники встановлюють з розрахунку: не менше одного умивальника на 75 осіб та одну душову кабіну на 10 робітників.

В переліку побутових приміщень, електрохімічних виробництв, повинні бути пральні для робочого одягу. У випадках використання спецодягу виготовленого з тканин з кислотностійкою обробкою - передбачається спеціальне обладнання для обробки (просочування кислотностійким розчином) спецодягу після кожного прання. В побутових приміщеннях розміщують обладнання швидкої сушки робочого одягу (гарячим повітрям або нагрівними приладами). При наявності великої кількості вологи в робочому одязі ( більше 0.5 кг на комплект) побутові приміщення обладнують спеціальними сушками.

Складські приміщення для готової продукції розміщують в окремих приміщеннях, які відгороджуються від цеху цегляними або шлакобетонними стінами, в разі розміщення над ними площадок для припливно-витяжної вентиляції. Якщо вентиляційне обладнання над ними не розміщується - тоді перегородки можуть бути легкого типу. Складські приміщення повинні бути обладнанні стелажами для зберігання готової продукції та забезпеченні освітленням та опаленням.

Складські приміщення для зберігання хімічних та ядовитих речовин повинні бути спроектовані та обладнанні так, щоб була виключена можливість їх взаємодії, а також руйнації їх тари та самозаймання. Рідкі хімічні речовини повинні зберігатись окремо від сухих та сипучих.

Зберігання , відпуск та прийом хімічних речовин повинні здійснюватись у відповідності до ГОСТ 1.26-77 з повною документацією, яка затверджується адміністрацією підприємства разом з санітарною інспекцією.

Складські приміщення для зберігання хімікатів проектуються в окреме приміщення, яке розміщують біля зовнішньої стіни та відгороджують від виробничих цехів цегляними стінами. В них повинні бути окремі відділення для кислот та солей та повністю ізольоване відділення для зберігання ціанистих солей та приготування їх розчинів.

В складських приміщеннях повинно бути - природне та штучне освітлення, опалення та обмінна вентиляція. Підлога в складських приміщеннях, де зберігаються кислоти має бути кислотностійкою (наприклад з керамічних плиток); проектувати її потрібно нижче рівня решти площі підлоги складських приміщень та підлоги виробничих приміщень.

В приміщеннях для зберігання хімічних речовин повинні бути спеціальні візки для транспортування бутлів та ємностей з кислотами, кислотностійкі насоси, пересувні фільтри.

В цехах та складських приміщеннях при наявності в них великої кількості кислот необхідно мати запасні аварійні ванни з кислотностійкого матеріалу об'ємом не меншим робочих ванн. Біля аварійних ванн потрібно розміщувати кислотностійкий насос для перекачування кислоти з робочих ванн, на випадок аварії.

Складські приміщення для хімікатів повинні мати вогнегасники та потужну витяжну обмінну вентиляцію. Вимикачі вентиляційної системи потрібно встановлювати до входу у відділення, де зберігаються кислоти та луги.

Складське приміщення для допоміжних матеріалів, вимірювальних приладів та інструменту (наприклад шліфувальних, та полірувальних кругів, наждаків, робочого одягу, гумових шлангів) проектують, також, окремим приміщенням. В ньому передбачена обмінна вентиляція, опалювальна та освітлювальна системи, а також в приміщенні проектують різноманітні стелажі. Над приміщенням допускається розміщення інших службових приміщень. В складських приміщеннях не можна допускати надмірної вологості, яка впливає на прилади та інструмент.

Для аналізу хімічних речовин, що надходять, а також для контролю та коректування фізико-хімічних показників електролітів та розчинів, в гальванічних цехах передбачена експрес-лабораторія, яку проектують біля зовнішньої стіни з вікнами та обладнують опаленням, освітленням, підводять газ та електромережу. Приміщення лабораторії відгороджують від виробничих площ легкими перегородками з скляної плитки, а підлогу викладають керамічною. В лабораторії слід розмістити витяжну засклена шафа для аналізів, лабораторний стіл з поличками для реактивів, шафа для зберігання хімічних реактивів, письмові робочі столи, умивальники.

Для поточного та дрібного ремонту обладнання на гальванічному виробництві повинна бути ремонтна бригада , яка розміщується в окремому приміщенні з системами освітлення та опалення.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 1069;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.