Лабораторна робота №1

Тема: Створення документу в текстовому процесорі

 

Питання для обговорення:отримати навички створення текстового документу у MS Word.

Цілі роботи:

1) отримати навички створення документу;

2) навчитися налагоджувати розмір, тип, накреслення шрифту;

3) освоїти прийоми налагодження вирівнювання шрифту, міжрядкового інтервалу, відступів.

Методичні рекомендації для студентів

1. Вікно текстового процесора складається з:

¨ синьої смуги (рядок заголовка):у ній виведене ім’я програми, чотири кнопки – ліва (кнопка виклику керуючого меню), перша праворуч згортає вікно в піктограму на панелі завдань, друга відновлює нормальний розмір вікна, третя закриває вікно.

¨ системне меню (рядок меню): Файл – робота з файлами документа, Правка – редагування документа, Вид – перегляд документів, Вставка – вставка в документ малюнків, діаграм, дати і часу, формул і інших об’єктів, Формат – форматування документів (установка шрифтів, параметрів абзацу), Сервіс – сервісні функції (перевірка орфографії, установка параметрів настроювання Word), Таблиця – робота з таблицями, Окно – робота з вікнами документів, ? – довідкова інформація про Word.

Кожен пункт меню містить відповідне підменю. Для відкриття підміню досить клацнути мишкою по назві і вибрати потрібний пункт меню, клацнувши мишкою один раз.

Можна вибрати необхідне підменю і за допомогою клавіатури: натиснути клавішу F10 (один з пунктів меню виділиться), виділити необхідний пункт меню за допомогою стрілок переміщення по тексту, натиснути клавішу Enter, клавішами керування курсору вибрати необхідний пункт меню і натиснути Enter.

У назві пунктів меню і підміню є підкреслена буква. Це дає можливість відразу вибрати пункт чи меню підміню, натиснувши комбінацію клавіш Alt + підкреслена буква меню – підкреслена буква підменю. Назви деяких пунктів підміню мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні.

Користувач має можливість скасувати останню команду, виконавши команду Правка – Отемнить, чи натиснути кнопку чи скасувати комбінацією клавіш (Ctrl + Z).

¨ стандартна панель інструментів –це рядок кнопок, при натисканні на який виконується визначена дія

¨ панель форматування .

¨ горизонтальна лінійка.

¨ вертикальна лінійка.

¨ рядок стану.

ДЛЯ ВИБОРУ ПАНЕЛІ ІНСТРУМЕНТІВ (малювання, таблиць і т.д.) необхідно скористатися командою Вид – Панелі інструментів, у списку якого можна вибрати необхідні панелі.

2. СТВОРЕННЯ ДОКУМЕНТА починаємо з натискання кнопки на стандартній панелі інструментів, або з команди ФАЙЛ - СОЗДАТЬ. Якщо текстовий процесор Word був тільки що відкритий, то автоматично створюється новий документ.

Коли документ створений, то необхідно ВИБРАТИ ТИП ШРИФТУ І ЙОГО РОЗМІР: це можна зробити за допомогою панелі форматування – в основному всі документи набираються за допомогою шрифту Times New Roman і його розмір 14або за допомогою ФОРМАТ®ШРИФТ.

Потім необхідно вибрати меню ФАЙЛ – ПАРАМЕТРИ СТОРІНКИ.За допомогою цієї команди можна установити поля друкованої сторінки (верхнє, нижнє, ліве, праве). В основному ставлять такі поля в документах: верхнє, нижнє, праве по 2см, ліве – 3см. Вибрати необхідні параметри можна за допомогою мишки, чи клавіатури. Після вибору натиснути кнопку Ok.

ЗБЕРЕГТИ ДОКУМЕНТ можна в такий спосіб:

· натиснути на дискету на стандартній панелі інструментів або вибрати команду ФАЙЛ – СОХРАНИТЬ. Команда СОХРАНИТЬ КАК перший раз просто зберігає документ, а в наступні рази створює копії. З’явиться діалогове вікно.

Рис. 1. Вікно збереження документа.

· За допомогою мишки і стрілочок вибираєте папку або створюєте нову за допомогою кнопки в цьому ж вікні, у якій будете зберігати документ і у вікні ім’я файлу записуєте ім’я файлу. Ми будемо зберігати документи у папці D:\WORK\SGF\Номер_групи. І натискаєте або кнопку Сохранить або Enter.

Відкриття документа відбувається аналогічним образом тільки за допомогою команди Файл – Відкрити.








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 597;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.