Уведення тексту

На даному етапі розвитку наукової і технічної думки введення тексту може здійснюватися декількома різними способами:

· набором тексту за допомогою клавіатури;

· перекладом паперових документів в електронну форму;

· голосовим уведенням;

· рукописним уведенням.

Набір тексту за допомогою клавіатури.Цей спосіб у даний час є найпоширенішим. Він являє собою, як правило, досить простий технологічний процес, при якому натиснуті на клавіатурі символи заносяться у відеопам'ять і відображаються на екрані монітора. При введенні символів із клавіатури варто звертати увагу на положення курсору. Курсор - це мітка (мерехтлива вертикальна риса), що вказує на екрані поточну позицію, у який буде відображатися символ, що вводиться. Курсор можна переміщати вправо, уліво, нагору і вниз за допомогою клавіш переміщення курсору. Для введення тексту необхідно установити курсор у відповідну позицію екрана, вибрати необхідний алфавіт і перейти до натискання відповідних клавіш. Поточне положення курсору (номер рядка і номер стовпчика) відбиває у відповідній позиції на екрані монітора (рядок стану робочого вікна програми обробки тексту).

Переклад паперових документів в електронну форму.Необхідність такого перетворення обумовлена тим, що багато текстових документів мають вигляд паперових видань: бланки платіжних доручень, ділові листи, фінансова документація і багато чого іншого. Для того щоб мати можливість швидко і правильно редагувати такі документи, а також публікувати них надалі в різному вигляді, і виникає потреба в програмному забезпеченні, що забезпечує створення електронного образа паперового документа, а також у відповідних пристроях. На сьогоднішній день такими пристроями є сканери. Умовно їх можна розділити на двох категорій: універсальні й вузкоспеціалізовані, до яких пред'являються спеціальні професійні вимоги. Сканери універсальні, у свою чергу, поділяються на ручні й автоматизовані. Ручні незручні у використанні і найчастіше не можуть забезпечити задовільна якість сканування. З автоматизованих переважніше так називані планшетні, що дозволяють сканувати книги в нерозібраному вигляді. Крім того, вони дають можливість сканувати включені в документ графічні об'єкти різної природи.

Безпосереднім результатом роботи сканерів є так званий графічний образ інформації. Таким чином, у випадку роботи з текстами на виході процесу сканування одержують не структуровані дані, що логічно розбиваються на фрази, слова і символи, що несуть самостійне значеннєве навантаження, а всього лише переведену в електронну форму інформацію про зовнішній вигляд відсканованого текстового фрагмента. У результаті виникає надзвичайно складна задача відновлення значеннєвого змісту тексту по його зображенню. Для її рішення призначений спеціальний клас програмного забезпечення, що одержав назву програм розпізнавання образів — OCR (від англ. optical character recognizer). На ринку ПЗ є присутнім чимало пакетів даного призначення, але серед них явним лідером виступає пакет Fine Reader. Розроблювачем пакета FineReader є російська компанії ABBYY.

Голосове і рукописне введення.Голосовий і рукописний способи поки не одержали широкого застосування, хоча винайдені і пройшли перші іспити вже близько 30 років тому і мають ряд специфічних переваг. Основною причиною цього з'явилася дорожнеча їхньої розробки і реалізації.

Голосове уведення використовується досить давно в спеціалізованих, в основному технічних областях: керуючої системи, робототехніка. В останні кілька років у зв'язку із сильним здешевленням його стали застосовувати, наприклад, у телефонії. Так, багато стільникових телефонів зараз керуються голосом.

Рукописне введеннядосить специфічне. Воно комерційно впроваджується усього лише останні 2-3 роки і реалізується, як правило, у невеликих портативних комп'ютерах, у яких уведення даних організоване за допомогою пристрою, називаного електронним пером. Його зовнішній вигляд максимально наближений до виду звичайного олівця. Такі комп'ютери називаються Handheld — «утримуваний рукою». Зручність їх у тім, що вони легко транспортуємі, не вимагають наявності клавіатури, практично безшумні при роботі. Зараз ця технологія усе швидше набирає обороти. Очевидно, у найближчому майбутньому ринок буде активно перерозподілятися на користь уведення без допомоги клавіатури або з мінімальним її використанням.

 








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 557;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.