Методи, які використовуються при проведенні експертизи інвестиційного проекту.

Оцінка умов інвестиційної угоди. Оцінюючи умови інвестиційної угоди, що пропонується фірмою-реципієнтом інвестору, потрібно визначити, яка частина акцій буде продана при реалізації інвестиційної угоди і за яку ціну. Іншими словами, експерта повинно зацікавити, яка частка майбутніх активів буде належати інвестору в обмін на вкладені кошти і як будуть юридично оформлені ці права й обов'язки реципієнта. Якщо в аналізованому бізнес-плані відсутня інвестиційна угода, то експерту необхідна така додаткова інформація:

-частка капіталу, що буде належати інвестору;

-загальна сума інвестицій;

-оцінка вартості капіталу фірми після реалізації проекту;

- умови інвестування.

Аналіз фінансової звітності за звітний рік і поточної фінансової звітності. Комплект фінансової звітності (баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів) додається до інвестиційного проекту у вигляді додатків, а їхня характеристика дається у відповідному розділі бізнес-плану. Аналіз балансу здійснюється за стандартною процедурою, тобто включає:

- визначення ступеня ліквідності:

розрахунок співвідношення "довгострокова заборгованість /власний капітал":

- розрахунок чистої цінності:

- розрахунок активів і зобов'язань.

Оцінка керівної команди компанії-заявника. Вивчення практики діяльності інвестиційних фірм свідчить, що вони надають цьому аспекту великого значення. Експерт намагається одержати відповідь на такі запитання:

- який досвід попередньої роботи в менеджерів фірми:

- яких успіхів вони домоглися; як довго вони працюють разом:

- наскільки збалансована структура управлінської команди.

Загальний аналіз бізнес-плану. Експертиза бізнес-плану, як правило, починається після зустрічі з реципієнтом (підприємцем), у ході якої одні питання можуть бути зняті, а інші, навпроти, можуть виникнути. Після підведення підсумків зустрічі необхідно зайнятися вивченням документів, тобто бізнес-планів і додатків до нього. Цю процедуру рекомендується проводити за такою схемою:

визначення характеристик компанії-заявника і галузі, де вона діє;

- оцінка умов інвестиційної угоди:

-аналіз балансу за звітний рік і поточних балансів:

-оцінка керівної команди компанії-заявника:

-виявлення особливостей проекту:

-загальний аналіз бізнес-плану.

Аналіз бізнес-плану варто починати з виявлення слабкостей стратегічного характеру.

Перше питання полягає в тім. як глибоко вивчене положення справ у конкурентів, тобто яка небезпека появи на ринку продукту, що перевершує намічуваний до виробництва (на жаль, в N країні відсутня достовірна інформація про конкурентів). Значну допомогу в цій справі можуть її, надати тематичні виставки і ярмарки, де можна одержати інформацію про фірми, які ти пікають певну зацікавленість. Друге питання пов'язане з використовуваною технологією, її устаткуванням у даному конкретному проекті. Як правило, для цього потрібна спеціальна технологічна експертиза.

Основними критеріями оцінки діяльності замовника є:

- окупність проекту;

- фінансова та виробнича стабільність підприємства:

- платоспроможність підприємства

Кредитор може виставляти і додаткові вимоги, зокрема:

Напрямки використання інвестиційних коштів не можуть змінюватися без згоди інвестора та кредитора.

Організаційно-правова форма підприємства-замовника не може бути змінена в процесі здійснення проекту без згоди всіх учасників.

Інвестиційний проект повинен забезпечувати норму рентабельності на рівні вимог інвестора.

Власний внесок підприємства-замовника в рамках інвестиційного проекту повинен складати не менше 30% від необхідної суми проекту.

Проект не повинен мати ризиків, які пов'язані з хімічним чи радіаційним забрудненням навколишнього середовища, або інших суттєвих екологічних вад.

Розмір інвестицій та розрахунки за ними оцінюються у доларах США або в іншій валюті, у тому числі і в національній валюті України, за домовленістю з банком і постачальником.

Поглиблена експертиза проекту за змістом та технологією розгляду отриманих матеріалів розподіляється на ряд завдань:

- аналіз анкети замовника, що бере участь у проекті, на отримання інвестицій.

- оцінка загальної відповідності проекту інвестиційним пріоритетам інвестора, державній програмі, існуючій ситуації в галузі, регіоні.

- Розгляд та вивчення супутніх документів, що надійшли в доповнення до бізнес плану щодо фінансової звітності, майнових прав, взаємозаліків та боргових зобов'язань.

- Аналіз фінансових прогнозів і припущень та їх відповідність очікуванням банку, держави, регіону, підприємства, менеджменту (визначається стратегічний баланс інтересів щодо очікувань фінансового результату проекту, розподілів прибутків, поділу ринків збуту, контролю над конкретним бізнесом, галуззю, регіоном).

- Аналіз можливостей досягнення підприємством-замовником відповідних очікуваних фінансових та соціально-економічних результатів.

- Оцінка бізнес-плану інвестиційного проекту, підприємства (порівнюється і перевіряється вся зовнішня та внутрішня інформація щодо підприємства та фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у проекті, їх відповідність до плану взаємодії у ході реалізації проекту).

- Замовлення та вивчення висновків незалежної експертизи.

- Виявлення головних змінних факторів і тенденцій нестабільності у проекті та оцінка ризиків.

- Оцінка платоспроможності замовника та розгляд схеми повернення коштів.

- Оцінка прогнозу фінансової стійкості проекту.

- Аналіз схеми інвестування та її оптимізація щодо ресурсів і термінів виконання проекту.








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.