Поняття використовувані алгоритмічними мовами

Кожне поняття алгоритмічної мови має на увазі деяку синтаксичну одиницю (конструкцію) і визначувані нею властивості програмних об'єктів або процесу обробки даних.

Поняття мови визначається у взаємодії синтаксичних і семантичних правил. Синтаксичні правила показують, як утворюється дане поняття з інших понять і букв алфавіту, а семантичні правила визначають властивості даного поняття

Основними поняттями в алгоритмічних мовах зазвичай є наступні.

1. Імена (ідентифікатори) — уживаються для позначення об'єктів програми (змінних, масивів, функцій і ін.).

2. Операції. Типи операцій:

· арифметичні операції + , — * , / і ін. ;

· логічні операції і , або , не ;

· операції відношення < , > , <= , >= = , <> ;

· операція зчеплення (інакше, "приєднання", "конкатенації" ) символьних значень один з одним з утворенням одного довгого рядка; зображається знаком "+".

3. Дані — величини, що обробляються програмою. Є три основні види даних: константи, змінні і масиви.

· Константи — це дані, які зафіксовані в тексті програми і не змінюються в процесі її виконання.

Приклади констант:

· числові 7.5 , 12 ;

· логічні так (істина), немає (брехня);

· символьні (містять рівно один символ) "А" , "+" ;

· літерні (містять довільну кількість символів) "a0", "Мир", "" (порожній рядок).

· Змінні позначаються іменами і можуть змінювати свої значення в ході виконання програми. Змінні бувають цілі, речові, логічні, символьні і літерні.

· Масиви — послідовності однотипних елементів, число яких фіксоване і яким привласнено одне ім'я. Положення елементу в масиві однозначно визначається його індексами (одним, у разі одновимірного масиву, або декількома, якщо масив багатовимірний). Іноді масиви називають таблицями.

4. Вирази — призначаються для виконання необхідних обчислень, складаються з констант, змінних, покажчиків функцій (наприклад, exp(x)), об'єднаних знаками операцій.

Вирази записуються у вигляді лінійних послідовностей символів (без підрядкових і надрядкових символів, "багатоповерхових" дробів і так далі), що дозволяє вводити їх в комп'ютер, послідовно натискаючи на відповідні клавіші клавіатури.

Розрізняють вирази арифметичні, логічні і рядкові.

· Арифметичні вирази служать для визначення одного числового значення. Наприклад, (1+sin(x)) /2. Значення цього виразу при x=0 дорівнює 0.5, а при x=p/2 — одиниці.

· Логічні вирази описують деякі умови, які можуть задовольнятися або не задовольнятися. Таким чином, логічний вираз може набувати тільки два значення — "істину" або "брехню" (та чи ні). Розглянемо як приклад логічний вираз x*x + y*y < r*r, що визначає приналежність крапки з координатами (x, у) внутрішньої області круга радіусом r з центром на початку координат. При x=1, y=1, r=2 значення цього виразу — "істина", а при x=2, y=2, r=1 — "брехня".

· Рядкові (літерні) вирази, значеннями яких є тексти. У рядкові вирази можуть входити літерні і рядкові константи, літерні і рядкові змінні, літерні функції, розділені знаками операції зчеплення. Наприклад, А + У означає приєднання рядка В до кінця рядка А . Якщо А = "кущ ", а В = "зелений", те значення виразу А + У є "кущ зелений".

5. Оператори (команди). Оператор — це найбільш крупне і змістовне поняття мови: кожен оператор є закінченою фразою мови і визначає деякий цілком закінчений етап обробки даних. До складу операторів входять:

· ключові слова;

· дані;

· вирази і так далі

Оператори підрозділяються на виконуваних і невиконуваних. Невиконувані оператори призначені для опису даних і структури програми, а виконувані — для виконання різних дій (наприклад, оператор привласнення, оператори введення і виводу, умовний оператор, оператори циклу, оператор процедури і ін.).








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 606;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.