Податковий метод

При використанні податкового методу необхідно пам’ятати, що він застосовується, з одного боку, у тому вигляді, у якому передбачений Законом про прибуток, з другого – згідно з правилами нарахування амортизації, установленими П(С)БО 7.

Зокрема, норми амортизації, визначені п. 8.6 Закону про прибуток (у відсотка до балансової вартості груп ОФ), необхідно застосувати до окремих об’єктів , що входять до таких груп. А нарахування згідно з п. 8.3 Закону про прибуток квартальну суму амортизації (Акв) треба ділити на 3.

Нагадуємо, що 01.07.04р. у зв’язку зі змінами, унесеними до Закону про прибуток Законом № 1957, до основних фондів груп 1, 2 і 3 (і до затрат на їх поліпшення) застосовуються різні норми амортизації, а саме:

- старі ( 1,25; 6,25 і 3,75 % відповідно) - до ОФ, придбаних (споруджених) до 01.01.04р.;

- нові ( 2, 10 і 6 % відповідно) – до нових ОФ, придбаних (споруджених) після 01.01.04р.

Для ОФ групи 4 амортизація встановлена в розмірі 15%.

Зауваження:розрахована у гр.. 5 табл. 6 сума ( Аміс) у бухгалтерському обліку відображаються записами в січні – березні. Для квітня – червня ( другий розрахунковий квартал) визначаються вже нові суми Аміс і т.д. При цьому норми податкової амортизації застосовуються до залишкової вартості об’єктів ОЗ на початок кожного розрахункового кварталу.

Слід зазначити,що застосування податкового методу навряд чи позбавить бухгалтера від подвійного нарахування амортизації. Причина – різні правила бухгалтерського і податкового обліку ОЗ(ОФ).

Так, якщо в бух обліку затрати на капітальний ремонт ОЗ відносять на збільшення первісної вартості об’єкта (п. 14 П(С)БО 7), то в податковому обліку – за наявності 10%-вого ремонтного ліміту – їх включають до складу валових витрат (пп..8.7.1 Закону про прибуток).

У результаті залишкова вартість такого об’єкта в бухгалтерського обліку вже ніколи не збіжиться з його балансовою вартістю в податковому обліку, з усіма «амортизаційними» наслідками, що випливають звідси.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 605;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.