Значення вчення про фації та літолого-фаціальний аналіз

Вчення про фації має дуже важливе значення для геології. В даний час важко знайти геологічну галузь, де б не використовувались знання про фації і фаціальний аналіз. Вчення про фації тісно пов’язане з палеогеографією, яка реконструює розподіл суші та моря на окремих відрізках геологічної історії, рельєф території, кліматичні умови континентів, особливості морського режиму. Результати літолого-фаціального аналізу використовуються у стратиграфії, при кореляції відкладів, палеонтології при вивченні органічних решток, без яких неможливі геологічні побудови карт, геологічних розрізів. Надзвичайно велике і практичне значення фаціального аналізу, адже без знання процесів осадконакопичення, неможливо прогнозувати пошуково-розвідувальні роботи корисних копалин осадочнoго генезису: вугілля, солей, фосфоритів, залізних, алюмінієвих, марганцевих руд, поліметалів, рідкісних і радіоактивних елементів, розсипних родовищ золота, алмазів і т.д.

Особливе значення мають фаціальні дослідження у нафтогазовій геології. Літолого-фаціальний аналіз дає можливість виявляти фації сприятливі для газонакопичення, прогнозувати відклади, зони, які могли продукувати нафту і газ, локалізувати їх, поряд з іншими геологічними дослідженнями вивчати шляхи і напрямки міграції флюїдів і виділяти найбільш перспективні райони.

Літолого-фаціальні дослідження є основою для прогнозування зон розвитку порід-колекторів, флюїдоупорів та оцінки їх якості. Детальні літолого-фаціальні карти окремих продуктивних пластів, пачок на окремих родовищах дозволяють проектувати раціональну систему розробки і збільшувати коефіцієнт нафтовіддачі; служать основою для прогнозування неструктурних пасток (літологічних, палеогеографічних), пошуки яких у старих нафтогазових районах, де фонд структурних пасток значно вичерпаний, дуже актуальний.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.