Загальна характеристика, зв’язок континентальних фацій з тектонікою, рельєфом і кліматом

У сучасних умовах близько 30% поверхні земної кулі займає суша. На ній переважають в основному процеси денудації, менш інтенсивно, але повсюди відбувається на континентах осадконакопичення (ґрунти, алювіальні, пролювіально-делювіальні та інші формування).

У сприятливих умовах, особливо в областях з тектонічним опусканням, континентальні відклади можуть добре зберігатися у викопному стані і досягають великої потужності (до 1000 м), як, наприклад, товща неогенових та антропогенових континентальних відкладів у Ферганській долині досягає 5000 м.

Осадконакопичення на континентах дуже тісно пов’язане з тектонічними рухами, які проявляються через рельєф. Розчленованість рельєфу обумовлює утворення осадочного матеріалу, його петрографічний склад, дальність і форми переносу, а також зміну товщини відкладів, їх невитриманість по площі і строкатість.

Різкий вплив на формування континентальних фацій має клімат. Він впливає на умови формування континентальних відкладів, товщину і тип кір вивітрювання, ґрунтів, ступінь зволоження відкладів, розподіл водних артерій і внутріконтинентальних водойм, характер органічного світу.

Континентальні відклади представлені в основному уламковими і глинистими породами. Якщо серед них зустрічаються органогенні (пласти вугілля, органогенних вапняків), то вони, як правило, залягають малопотужними шарами серед пісковиків, глин та аргілітів. В умовах арідного клімату серед них появляються прошарки солей, гіпсів, залізисті сполуки.

Перевага уламкового і глинистого матеріалу пояснюється тим, що при осадочній диференціації у межах континентів затримуються, головним чином, початкові продукти диференціації, більшість розчинених речовин виноситься у море та за межі континентального осадконакопичення.

Для континентальних фацій специфічний і органічний світ. У них переважають рослинні рештки (вуглисті частинки, обривки і відбитки листя, гілок, стебел, пилок, спори, псевдоморфози, розвинуті по коріннях дерев і рослинних тканин. Залишки тваринних організмів зберігаються гірше ніж у морських умовах і представлені в основному хребетними.

Різноманітність кліматичних умов, рельєфу обумовлює і різноманітність фаціальних обставин та фаціальних комплексів.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 686;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.