СПІЛКУВАННЯ І КОМУНІКАЦІЯ

Успіхи людини в житті, її взаємини з іншими членами колективу залежать від уміння спілкуватися.

Спілкування– це процес встановлення та розвитку контактів між людьми, взаємодії особистостей, в основі якого лежить обмін думками, почуттями, волевиявленнями з метою інформування. Тобто, спілкування– це «цілеспрямований,соціально зумовлений процес обміну інформацією між людьми в різних сферах їхньої пізнавально-трудової творчої діяльності, який реалізується переважно за допомогою вербальних засобів». Спілкування спрямоване на досягнення певного результату, вирішення конкретної проблеми або реалізацію професійної цілі. Воно є необхідною умовою будь-якої діяльності. Завдяки спілкуванню відбувається навчання та виховання людини, засвоєння нею різних форм соціального досвіду, норм і правил поведінки, традицій та звичаїв. Фахівці з проблем спілкування виокремлюють професійне або ділове спілкування, яке відбувається в умовах конкретної діяльності і є її засобом. Спирається воно на загальні норми, проте часто має індивідуальний характер і виявляється в конкретних способах спілкування залежно від комунікативних ситуацій.

Спілкування іноді ототожнюють з комунікацією, одначе це не синоніми і їх варто розрізнювати. В сучасній лінгвістиці існує понад 100 дефініцій комунікації, що зумовлені різноманітністю її способів, специфікою мети передачі та способом адресованості інформації. Комунікація – це цілеспрямований обмін в різноманітних процесах спілкування. Комунікація опосередковує всі види соціальної діяльності, акумулює суспільний досвід і передає його від покоління до покоління, є чинником етнічної ідентифікації, зберігає культуру. Поняття комунікації ширше за поняття спілкування.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 721;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.