Типологія жанрів наукового стилю

виробночо-технічний

НС має ряд загальних рис, тобто говорять про специфіку стилю в цілому. Разом з цим цілком природно, що тексти з фізики, математики відрізняються від текстів з філології, історії, філософії – характером викладу.

Стиль наукових робіт визначається їх змістом і метою наукового повідомлення – точно і повно пояснити факти, показати причинно-наслідкові зв’язки між явищами тощо. Функція пізнавально-інформативна, доповнена функцією доказовості. На лексичному рівні: провідна ознака – термінологічність, тобто наявність термінологічної лексики і фразеології (баланс, ембарго, аналіз). Основний компонент – загальновживана лексика. Її риса – однозначність. Загальновживані слова набувають узагальненого значення. Автор має на увазі не конкретний предмет, а клас предметів чи явищ.

Широко представлена літературно-книжна лексика, професіоналізми, абстрактна лексика (наука оперує поняттями. а не образами). На граматичному рівні (морфологічному) характерною особливістю є узагальнене, позачасове використання дієслівної категорії часу. Дієслово позначає дію і стан як постійні ознаки предметів. Час представлений теперішнім постійної дії, або абстрактним теперішнім або абстрактним майбутнім. Іменники, які в загальновживаній мові не мають множини, набувають такого значення в НТ: широти, води, олії. Особливість – відсутність особового займенника Я. Займенникові слова даний, відомий, відповідний забезпечують логічність викладу думки. Цю ж функцію виконують вставні слова: наприклад, крім, тобто, за винятком та ін.

На синтаксичному рівні: великі за обсягом складної будови речення.

На структурному рівні науковий виклад містить у собі певним чином оформлені аргументи для обґрунтування положень, тверджень, висунутих автором. Це не лише словесно оформлені автором власні міркування і спостереження, але й різні формули, рівняння, таблиці, цитати, ілюстрації, висновки. Композиційна особливість – документування тверджень.

Запитання і завдання

1. Поясніть походження терміна «стиль мовлення». За словником з’ясуйте усі значення слова «стиль».

2. Назвіть основні функціональні стилі сучасної української мови.

3. Які класифікаційні ознаки покладено в основу диференціації стилів мовлення?

4. Зробіть порівняльну характеристику офіційно-ділового і наукового стилів мовлення.

5. Назвіть підстилі та жанри наукового стлю мовлення.

6. Назвіть види і жанри ОДС.

7. Підготуйте повідомлення на тему «Формування наукового стилю мовлення в українській мові».

8. Підготуйте повідомлення на тему: «Історичні етапи становлення ОДС в українській мові».








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1485;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.