Робочий час і час відпочинку

У правовому розумінні поняття робочого часу характеризується як норма тривалості часу, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки відповідно до закону і правил внутрішнього трудового розпорядку.

Законодавство про працю розрізняє такі види робочого дня і робочого тижня: нормальний робочий день і тиждень; неповний робочий день і тиждень; ненормований робочий день. Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 год на тиждень, може бути встановлена норма менша ніж 40 год на тиждень.

Для працівників встановлюється п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. При п’ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіком змінності. На підприємстві може встановлюватися і шестиденний робочий тиждень з одним вихідним.

П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється власником спільно з профспілковим комітетом з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу.

Скорочена тривалість робочого часу встановлюється: для працівників віком від 16 до 18 р. – 36 год на тиждень; для осіб віком від 15 до 16 р. – 24 год на тиждень; для учнів, які працюють протягом року у вільний від навчання час – не більше 12 год на тиждень; для працівників, зайнятих на роботах, пов’язаних із шкідливими умовами праці – не більше 36 год на тиждень. Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників – науковців, викладачів, учителів, вихователів.

При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу, н-д, у зв’язку із шкідливими умовами праці. Нічним вважається час з 22год. вечора до 6 год ранку. Робота інвалідів у нічний час допускається лише за їхньою згодою. Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на 1 год. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при 6-денному робочому тижні не може перевищувати 5 год.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 684;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.