Особливості годівлі лисиць

Потреба лисиць в енергії залежно від живої маси і пори року коливається для самців від 420 до 770 ккал обмінної енергії, а для самок від 350 до 730 ккал. На 100 ккал обмінної енергії повинно бути 7,5–8,5 г перетравного протеїну в травні-серпні і 9,0–10,5 г в осінньо-зимові місяці, жиру відповідно 4,2 і 3,6 г, вуглеводів – не менше 4,2 г. Лисиці дуже чутливі до В1 – авітамінозу, тому в їх раціонах використовують дріжджі і препарати вітамінів груп В.

Кормосуміші для лисиць за якістю кормів та поживністю мають бути близькими до таких, що згодовуються норкам. На відміну від норок лисицям можна згодовувати силосовані, заквашені, або морожені корми, а також свіжі овочі (капусту, моркву), зелень.

Підготовку лисиць до гону розпочинають з вересня. В цей час лисиць, годують так, щоб вони мали добру вгодованість. До початку гону бажано, щоб дорослі лисиці зменшили живу масу на 5–10 %, порівняно з грудневою.

Восени, взимку і в період гону лисиць годують один раз на день, а під час великих морозів – два рази. Лисиць утримують у відкритих клітках, що позитивно впливає на життєздатність приплоду.

Ознаки вагітності у самок проявляються на 20-й день. Вагітна самка більшість часу проводить у лежачому положенні, рухи стають обережнішими, спокійними. В цей період у самок підвищується апетит і в організмі проходить інтенсивне нагромадження білка та інших поживних речовин, особливо в перший період вагітності. Під час вагітності самок годують двічі на добу: вранці дають 40 % денної норми, ввечері – 60 %. В першу половину вагітності старі самки повинні отримувати 560–600 ккал обмінної енергії на добу, а молоді – 610–660 ккал. У другу половину вагітності дорослі – 450–500 ккал. За 3–5 днів до щеніння кількість корму зменшують до 200–300 г на добу і в цей час їм згодовують печінку, молоко, кров та інші легкоперетравні корми. У кормосуміші на 100 ккал обмінної енергії повинно припадати 9,5–10,5 г перетравного протеїну, 3–3,9 жиру і близько 5,5 г вуглеводів.

Щеніння як правило проходить вночі або вранці. Через 30 хвилин після народження щенята ссуть молоко матері. Щенят необхідно підгодовувати 2 % розчином аскорбінової кислоти по 1 мл 2 рази на тиждень. Перші 20–25 днів лисенята живляться лише молоком матері. З 20-го дня вони починають поїдати печінку, м'ясо, молоко, яйця.

Самок під час лактації годують такими ж кормосумішами, як і під час вагітності, але в кінці лактації в їх складі збільшують вміст жиру до 4–4,2 г на 100 ккал обмінної енергії, за рахунок зменшення протеїну. Зниження рівня вуглеводів нижче рекомендованих норм не допускається. У період лактації в кормосуміші вводять молокогінні корми (молоко, сир) та мінеральні і вітамінні добавки. Лактуючих самок годують досхочу, три рази на день. Щенят відсаджують від самок у 40–45-денному віці.

В період спокою (в самців відразу ж після гону, а в самок після відсадки молодняку) годівлю лисиць проводять на такому рівні, який забезпечує їх заводську вгодованість.

В перші чотири місяці після відсаджування, лисенята отримують кормосуміші з вмістом 7,5–8,5 г перетравного протеїну, 4,2 г жиру, 7–10 г вуглеводів на 100 ккал обмінної енергії.

Годують молодняк лише доброякісними кормами двічі на добу. Вранці згодовують 30–40 %, а ввечері – 60–70 % добового раціону.

Після 4-місячного віку добре розвинений молодняк, призначений для забою переводять на одноразову годівлю. Рівень годівлі цього молодняку з другої половини вересня знижують на 20 % від рівня літнього споживання. Кількість протеїну в цей час не повинна перевищувати 8,5 г, жиру – 3,6 г, вуглеводів – 9 г на 100 ккал обмінної енергії. Незбалансована годівля лисиць призводить до зниження якості хутра (ость тьмяніє, буріє, легко ламається, січеться).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 838;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.