Механізми уяви

Характеризуючи уяву з боку її механізмів, необхідно підкреслити, що їх сутність складає процес перетворення уявлень, створення нових образів на основі наявних. Уява, фантазія – це відображення реальної дійсності в нових, несподіваних, незвичних сполученнях і зв'язках.

Синтез уявлень у процесах уяви здійснюється в різних формах:

1.Доповнення– прийом створення образів уяви, образ одного об’єкта береться за основу та до нього приєднуються елементи, взяті з образів інших об’єктів.

2. Аглютинація – один із способів створення образів уяви, коли в одному образі поєднуються будь-які якості, властивості, частини.

3. Акцентування – один із способів створення образів уяви, коли виділяється будь-яка деталь або частина цілого, яка стає домінуючою, набуває основного навантаження.

4. Гіперболізація один із способів створення образів уяви, що виявляється в зміні величини предмета, кількості його частин, в їх зміщенні.

5. Схематизація – уявлення, з яких формується образ фантазії, зливаються. Відмінності згладжуються, а риси схожості виступають на перший план.

6. Типізація– специфічний прийом створення образів у художній творчості, одна з форм узагальнення, коли підкреслюється та виділяється щось суттєве в певних об’єктах і втілюється в одному об’єкті.

Основою створення будь-яких образів фантазії є синтез й аналогія.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2059;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.