Для уникнення харчових отруєнь треба

- не допускати небезпечних температур зберігання продуктів, ідеально підхожих для розмноження бактерій: від 4° до 60°С.

- своєчасно охолоджувати продукти або піддавати їх тепловій обробці, щоб не зберігати їжу при згаданих температурах більше двох-трьох годин.

- зберігати продукти при температурі нижче 4° або обробляти їх при температурі вище 60°.

- завжди дотримуватись необхідної температури приготування їжі

- готувати замовлення у міру їх надходження.

- розігрівати їжу тільки один раз. Оскільки деякі бактерії термостійкі, повторне розігрівання сприяє розмноженню бактерій.

- ніколи не розморожувати продукти і їжу при кімнатній температурі.

Для уникнення перехресного зараження ( коли бактерії або інші мікроорганізми або субстанції, що містяться в одному виді продуктів або їжі, потрапляють в інші продукти або їжу через неправильне зберігання або поводження) необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог до зберігання продуктів, приміщень, утримання інвентарю, посуду й обладнання:

Санітарний контроль за приготуванням їжі з метою профілактики харчових отруєнь на підприємствах громадського харчування починається з моменту отримання продуктів із складу. Звертається увага на якість харчових продуктів, неякісні продукти вилучають із вжитку.

Первинну обробку продуктів необхідно проводити ізольовано в спеціальних приміщеннях, обладнаних окремими ваннами, роздільними столами і дошками. Особливо ретельно слідкують за обробкою субпродуктів (печінки, нирок, легень), які є найбільш забрудненими. Їх готують у міру використання і тут же термічно обробляють.

Термічна обробка харчових продуктів має велике епідеміологічне значення. Особливо небезпечними можуть бути страви з напівфабрикатів (м'ясні, рибні), в яких дуже сприятливі умови для розмноження мікроорганізмів. Субпродукти для приготування холодців, паштетів, запіканок повинні мати подвійну термічну обробку.

Безпека їжі залежить також від того, як персонал території обслуговування поводиться зі стравами, що поступають з кухні. На території обслуговування повинні діяти наступні правила.

- офіціанти не повинні чіпати їжу або напої руками.

- офіціанти або помічники офіціантів зобов'язані мити руки.

- на станції обслуговуванні не повинні зберігатися швидкопсувні продукти з терміном зберігання, що закінчився. Під час кожної зміни офіціанти повинні перевіряти молоко, вершки, масло і так далі, щоб переконатися, що термін зберігання цих продуктів ще не закінчився і що вони нормально виглядають і пахнуть. Особливо уважно необхідно проводити ці перевірки в періоди застою або при порушеннях графіка ротації продуктів.

- не можна допускати, щоб інструменти, що впали на підлогу, контактують з їжею, використовувалися знову без дезинфекції. Якщо інструменти, якими беруть їжу, падають на підлогу, їх слід негайно замінювати чистими

- стежити, щоб харчові продукти зберігалися правильно.

- стежити, щоб брудні інструменти не використовувалися при приготуванні десертів.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 857;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.