Основні показники, що характеризують пожежонебезпечні властивості речовин різного агрегатного і дисперсного стану.

 

Агрегатний (дисперсний) стан речовини Основні показники пожежонебезпеки
tсп tзайм tсзайм НКМПП ВКМПП tНКМ tВКМ
Тверда речовина - + + - - - -
Рідини + + + + + + +
Гази - - + + + - -
Пил - + + + - - -

 

Знаками «+» і «-» позначено наявність або відсутність показника для даного агрегатного стану речовини.

Оцінка вогневибухонебезпечності всіх речовин та матеріалів проводиться залежно від агрегатного стану та здатності самозаймання.

Лекція № 9

У таблиці наведені дані щодо основних показників пожежонебезпечних властивостей речовин різного агрегатного стану, які використовуються при визначенні категорій вибухонебезпеки приміщень та вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зон в приміщеннях і поза ними:

tсп – температура спалаху – це найменша температура речовини, за якої в умовах спеціальних випробувань над її поверхнею утворюється пара або гази, що здатні спалахувати від джерела запалювання, але швидкість їх утворення ще недостатня для стійкого горіння, тобто має місце тільки спалах – швидке згоряння горючої суміші, що не супроводжується утворенням стиснутих газів;

tзайм - температура займання - це найменша температура речовини, за якої в умовах спеціальних випробувань речовина виділяє горючу пару або гази з такою швидкістю, що після їх запалювання від зовнішнього джерела спостерігається спалахування – початок стійкого полум’яного горіння.

tсзайм - температура самозаймання – це найменша температура речовини, при якій в умовах спеціальних випробувань відбувається різке збільшення швидкості екзотермічних об’ємних реакцій, що призводить до виникнення полум’яного горіння або вибуху за відсутності зовнішнього джерела полум’я. Температура самозаймання горючої суміші значно перевищує tсп і tзайм на сотні градусів.

НКМПП та ВКМПП – відповідно нижня і верхня концентраційні межі поширення полум’я.

tНКМ та tВКМ – відповідно нижня і верхня температурні межі поширення полум’я.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 711;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.