ПЕРЕДМОВА. Згідно зі ст. 27 Конституції України „Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань”; відповідно до

Згідно зі ст. 27 Конституції України „Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань”; відповідно до ст.43 „Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом” [1].

Згідно зі ст. 30 Закону України “Про правові засади цивільного захисту” від 24.06.2004 № 1859-1У п.1.2 “Посадові особи урядового органу державного нагляду у сфері цивільного захисту у складі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту мають право: у сфері пожежної безпеки здійснювати повноваження державної пожежної охорони, передбачені Законом України “Про пожежну безпеку”[9].

Необхідність забезпечення здорових і безпечних умов праці при проведенні пожежно-рятувальних робіт як у повсякденній праці, так і в екстремальних ситуаціях гасіння пожеж, формування ціннісних орієнтацій пріоритетності життя і здоров`я особового складу та працюючих по відношенню до результатів їх професіональної діяльності зумовлює необхідність належної підготовки фахівців пожежної безпеки усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці.

Дисципліна "Охорона праці в підрозділах пожежно-рятувальної служби МНС України" базується на освоєнні двох програм нормативних навчальних дисциплін:

1. „Основи охорони праці” - це нормативна дисципліна, яка вивчається з метою формування у майбутніх фахівців з вищою освітою необхідного в їхній подальшій професійній діяльності рівня знань та умінь з правових і організаційних питань охорони праці, гігієни праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки, визначеного відповідними державними стандартами освіти, а також активної позиції щодо практичної реалізації принципу пріоритетності охорони життя та здоров`я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності [3].

Вивчення дисципліни базується на знаннях, отриманих курсантами, студентами та слухачами факультету заочної форми навчання (ФЗН) при освоєнні програм дисциплін "Основи екології" та "Безпека життєдіяльності".

2. „Охорона праці в галузі” - це нормативна дисципліна, яка вивчається у вищих закладах України з метою формування у майбутніх фахівців знань щодо стану і проблем охорони праці у галузі, відповідно до напряму їх підготовки, складових і функціонування системи управління охороною праці та шляхів, методів і засобів забезпечення умов виробничого середовища і безпеки праці в галузі, згідно з чинними законодавчими та іншими нормативно-правовими актами [4].

Сучасний розвиток науки та техніки привносить принципові нововведення у всі сфери матеріального виробництва, суттєво змінюючи технологічні процеси та використовувані матеріали, предмети та знаряддя праці. В свою чергу зміни технології та устаткування призводять до трансформації умов праці та трудового процесу в цілому. Тому при розробці нової техніки, технологічних процесів, організації виробництва необхідно проводити науковий аналіз можливих небезпечних та шкідливих виробничих факторів та розробляти заходи і засоби, спрямовані на мінімізацію їх несприятливого впливу на працюючу людину.

Випадки травматизму, професійних та професійно зумовлених захворювань, які мають місце на підприємствах і в діяльності пожежних-рятівників, часто виникають через порушення відповідних норм безпеки праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки при проектуванні підприємств, технологічних процесів, основного та допоміжного виробничого устаткування. Часто окремі недоліки або помилки, допущені в проекті, стають побічними або безпосередніми причинами аварій, пожеж, вибухів, нещасних випадків, професійних та професійно зумовлених захворювань. Тому розробка комплексу питань з охорони праці в дипломних проектах курсантів, студентів та слухачів Академії цивільного захисту України є обов'язковою вимогою. Адже сучасний рівень інженерної підготовки вимагає від майбутніх фахівців не лише володіння певним обсягом теоретичних знань з охорони праці, а й вміння їх застосовувати при вирішенні практичних завдань щодо створення безпечних та здорових умов праці.

З метою підвищення рівня підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці та практичної реалізації принципу пріоритетності охорони життя та здоров'я працівників у відношенні до результатів виробничої діяльності, наказом Міністерства освіти України "Про вдосконалення навчання з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закладах освіти України" від 02.12.1998 р. № 420 вводиться вивчення слухачами усіх вищих закладів освіти дисциплін "Безпека життєдіяльності", "Основи охорони праці" (рівні "молодший спеціаліст", "бакалавр") та "Охорона праці в галузі" (рівні "спеціаліст", "магістр"), а також включення розділу (питань) охорони праці до дипломних проектів і робіт молодших спеціалістів, бакалаврів, спеціалістів і магістрів.

На завершальному етапі підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів важливо систематизувати, поглибити, доповнити та закріпити раніше одержані знання з охорони праці, надати їм практичного спрямування щодо вирішення завдань стосовно їх майбутньої професійної діяльності. Цей курс підготовлений у відповідності до навчальної програми нормативної дисципліни "Охорона праці" для вищих закладів освіти, затвердженої Міністерством освіти України 2 серпня 1999 року та листом Міністерства освіти і науки України № 1-9-307 від 21 серпня 2002 р.









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 868;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.