Достатньою умовою подібності двох систем є рівність будь-яких двох відповідних критеріїв подібності цих систем, складених з їх основних параметрів і початкових умов.

Теорема про достатні умови дає відповідь на питання, що потрібно зробити для того, щоб натура була подібна до моделі? Отже, для цього потрібно:

1) вибрати основних параметрів, включаючи початкові (граничні) умови та час (при необхідності) і скласти з них незалежних критеріїв подібності. Ці критерії називаються визначальними.

2) вибрати параметри натури так, щоб її критерії подібності були такі ж, як і у моделі:

, (3.3)

Умову (3.3) прийнято виражати наступним чином: . Тоді числові значення величин натури можна отримати шляхом вимірювання відповідних величин моделі в системі одиниць , де - одиниці вимірювання первинних величин моделі, - коефіцієнти подібності для цих величин. Причому, при виборі на основі моделі значень для величини натури, довільні значення можна задавати лише для величин натури.

Слід зауважити, також, що коефіцієнти подібності величин виражаються через коефіцієнти подібності первинних величин за допомогою формул розмірності, а за первинні величини не обов’язково вибирати постійні параметри, потрібно лише, щоб відношення цих величин у моделі та натури були постійними.

Достатні умови подібності накладають певні обмеження на параметри систем, обумовлюючи цим їх подібність.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 600;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.