Антиметаболіти

На початку 60-их років ХХ століття були виявлені протипухлинні речовини іншого механізму дії – антиметаболіти. Метотрексат, структурно схожий з фолієвою кислотою, виявився ефективним препаратом при гострій лейкемії та деяких інших пухлинах. Подальші дослідження дозволили виявити протипухлинні властивості у інших антиметаболітів – аналогів пурину (меркаптопурин, тіогуанін) і піримідину (фторурацил та його аналоги, цитарабін та ін.).

Цитостатична дія антиметаболітів зумовлена порушенням синтезу нуклеїнових кислот. Так, метотрексат є потужним інгібітором дигідрофолат-редуктази в клітинах людини і тварин. Цей лікарський препарат інгібує фермент дигідрофолатредуктазу – один із ключових ферментів у внутрішньоклітинному метаболізмі фолатів, необхідний для відновлення дигідрофолієвої кислоти до активної коферментної форми вітаміну B9 – тетрагідрофолієвої кислоти. Фолієва кислота – водорозчинний вітамін, необхідний для розвитку кровоносної та імунної систем. Вона визначає синтез піримідинових і пуринових основ, необхідних для біосинтезу нуклеїнових кислот.

Метотрексат

До антиметаболітів – аналогів пуринів – належать 6-меркаптопурин та тіогуанін. Механізм цитостатичної дії цих сполук зумовлений порушенням синтезу ДНК і РНК шляхом блокування процесу включення до них аденіну та гуаніну. Більша частина 6-меркаптопурину перетворюється в клітині на 6-тіоінозин-5'-фосфат, тим самим припиняючи біосинтез пуринів (аналогічним є метаболізм тіогуаніну).

Основними показаннями для застосування цих препаратів є гострі та хронічні лейкози.

Серед піримідинових антиметаболітів найбільше значення мають фторурацил, фторафур (він є протиліками, тому що в організмі перетворюється на фторурацил) та цитарабін.

Цитарабін








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.