Управління резервами розвитку підприємства

 

Управління резервами розвитку підприємства передбачає розробку і використання механізму управління для забезпечення процесу нормального функціонування виробництва і підвищення об'єму реалізації готової продукції з урахуванням підвищення ефективності використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Управління резервами розвитку підприємства базується на управлінні виробничий - господарській діяльності, яке здійснюється через наступні функції: планування, організацію, мотивацію, контроль, координацію, нормування і регулювання.

Планування - це функція управління, що полягає в ухваленні рішень про головні напрями економічного розвитку підприємства на основі кількісних і якісних показників, а також у визначенні способів їх виконання. Розрізняють наступні види планування :

- директивне;

- індикативне;

- стратегічне;

- тактичне;

- оперативне.

Організація виробництва - це процес раціонального об'єднання трудових ресурсів з матеріально - речовими елементами виробництва для забезпечення запланованого випуску готової продукції з урахуванням якісних характеристик виробу і мінімізації поточних витрат і трудомісткості виготовлення.

Мотивація є умовою для ефективного здійснення прийнятого рішення на основі матеріального або морального стимулювання який - або трудовій діяльності.

Контроль - це оцінка відповідності результатів роботи підприємства вимогам інструкції по виконанню якісних і кількісних показників економічного і соціального розвитку підприємства.

Координація - забезпечення узгодженості в діях керівного персоналу підприємства з виконання виробничого завдання.

Нормування - процес розробки науково обґрунтованих норм і нормативів, що відбивають економічно виправдану витрату матеріальних і трудових ресурсів в процесі виробництва і управління. Результати нормування служать базою для розробки календарно-планових нормативів, виробничих циклів, розмірів партії і заділів.

Регулювання - виробнича процедура, що завершується, спрямована на розробку плану заходів по попередженню і усуненню можливих відхилень і збоїв у виробничому процесі.

Реалізація функції управління резервами розвитку підприємства тісно пов'язана з організаційною структурою його виробництва і апарату.

Річна виробнича програма підприємства розраховується виходячи з потенційних можливостей виробництва. Виробнича програма і план реалізації продукції є основою для визначення виручки, яка служить головній складовій балансового прибутку підприємства. Економічно обґрунтована виробнича програма відбиває потенційну виручку або чистий прибуток.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 653;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.