ХРУЩОВСЬКА ВІДЛИГА. ДЕМОКРАТИЗАЦІЯ. ДЕСТАЛІНІЗАЦІЯ

Внаслідок короткочасної боротьби за владу першим секретарем ЦК КПРС став Хрущов. Почалася доба хрущовської відлиги (10.1.), тобто демократизація та десталінізація:

1. Почалася реабілітація засуджених у 1937-38 рр., вийшли на волю політичні в’язні.

2. На XX з’їзді КПРС М.С. Хрущов виступив з доповіддю про культ особи Сталіна і його наслідки.

10.1. “Відлига” (термін запроваджено відомим радянським письменником і громадським діячем І. Еренбургом) – характеризує час керівництва КПРС та СРСР М.С. Хрущовим, коли відбувалось “потепління” політичного і суспільного життя в СРСР та УРСР та зроблено перші в СРСР спроби реформувати радянське суспільство.

 

Внаслідок цих процесів тоталітарна держава (10.2.)змінилася державою із системою авторитаризму (10.3.).

 

10.2. Тоталітарна держава – держава, в якій склалася система тотального контролю усіх сфер життя суспільства, за якої одна особа (вождь, диктатор), або політична еліта (бюрократія) здійснює протиправну діяльність, проводить жорсткий терор і мілітаристичну політику.

 

10.3. Авторитаризм – антидемократична та антиправова концепція та практика здійснення влади, стверджує політичний режим, якому притаманні зосередження в руках однієї людини або групи осіб необмеженої влади за умови поверхового дотримання законності, повна відсутність або фіктивність представницьких інститутів.

 

Однак, демократизація не зачепила самої основи радянської системи – командно-адміністративної (чи радше партійно-бюрократичної) системи управління країною. Тоталітарна система поступилася місцем авторитарній. Репресивно-каральні органи (КДБ) не тільки не втратили позицій, а навпаки їх зміцнили. Навіть культ особи Сталіна був замінений на дещо людяніший, але все ж таки культ – культ особи М.С.Хрущова.

Неповна демократизація пояснювалася ще й тим, що країна знаходилася у стані холодної війни (10.4.) з США та країнами НАТО.

 

10.4. “Холодна війна” – термін, що характеризував політичний курс США, СРСР та їх союзників і який проводився ними з часу закінчення Другої світової війни до початку 90-х рр.

 

Демократизація на Україні:

1. Зміни відбувалися перш за все у гуманітарній сфері:

– історична наука та наука взагалі, література, журналістика позбавилася жорсткої цензури,

– почали з’являтися видання на українській мові,

– з’явилася плеяда української інтелігенції, яка вимагала сказати всю правду про минуле, щоб не допустити повторення цього у майбутньому;

2. Великі масштаби набула реабілітація жертв сталінських репресій.

Але демократизація в гуманітарній галузі проводилася не послідовно, адже Хрущов втручався в творчість письменників, художників, що викликало невдоволення інтелігенції.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 605;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.