Утворення і розвиток боліт.

БОЛОТА – ділянки земної поверхні надмірно зволожені прісною або солоною водою та покриті вологолюбивою рослинністю. Вода боліт може частково покривати ґрунт, або лише зволожувати його. Для боліт характерний процес накопичення рослинних залишків які не розклалися і утворення торфу. Потужність торфу в торфових болотах коливається від 0.3 до 10м (Зах. Сибір).

Перезволожені ж ділянки суші, які мають шар торфу потужністю менше 0.3м в гідрології прийнято називати заболоченими землями.

Утворення боліт пов’язане:

1) з перезволоженням суші внаслідок затоплення і підтоплення. Затоплення виникає через переважання опадів над випаровуванням за відсутності дренажу (неглибоке розташування шару водотривких порід і ґрунтових вод), або коли в умовах плоского низовинного рельєфу існує незначний поверхневий стік. Підтоплення ж місцевості пов’язане з підвищенням рівня ґрунтових вод, яке відбувається після спорудження гребель, надмірного зрошення, виходу з ладу меліоративних систем;

2) із заростанням водойм (озер, водосховищ, ставків).

Слід також відзначити, що сприятливими для утворення боліт є умови холодного та теплого клімату на рівнинах і гірських схилах, але інтенсивність процесів їх утворення в різних кліматичних і орографічних умовах залежить від двох основних чинників: зволоженості території (визначається кількістю опадів, випаровуваністю і слабкою водопроникністю ґрунтів) та кількості тепла.

Крім того, в умовах тривалого або постійного надлишкового зволоження під вологолюбивою рослинністю формуються болотні грунти (торфові й торфово-глеєві). Це відбувається головним чином у лісовій зоні помірних поясів. Після осушення на болотних ґрунтах вирощують сільськогосподарські культури, рідше добувають торф. Поширені болотні ґрунти в Російській Федерації, Бєларусі, Україні, Канаді, США, а також у Бразилії, Аргентині, Індонезії та ін.

Вивченням походження, поширення, режиму, розвитку, динаміки та господарського використання боліт займається важливий науковий напрям гідрології сушігідрологія боліт („болотознавство”).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1000;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.