Індексний метод.

 

Алгоритм розрахунку впливу факторів цим методом для різних моделей є різним.

Індексний метод заснований на відносних показниках динаміки, просторових порівнянь, виконання плану, що виражають відношення фактичного рівня аналізованого показника у звітному періоді до його рівня в базисному періоді (або до планового або по іншому об'єкту).

За допомогою агрегатних індексів можна виявити вплив різних чинників на зміну рівня результативних показників у мультиплікативних і кратних моделях.

Для прикладу візьмемо індекс вартості товарної продукції:

 

 

Він відображає зміну фізичного обсягу товарної продукції (q) і цін (р) і дорівнює добутку цих індексів:

 

Щоб встановити, як змінилася вартість товарної продукції за рахунок кількості виробленої продукції і за рахунок цін, потрібно розрахувати індекс фізичного обсягу Iq і індекс цін 1p:

 

У нашому прикладі обсяг валової продукції можна представити у вигляді добутку кількості робітників і їх середньорічного виробітку. Отже, індекс валової продукції Івп буде дорівнювати добутку індексу чисельності робітників lчр і індексу середньорічний вироблення Ігв:

Якщо з чисельника вищенаведених формул відняти знаменник, то отримаємо абсолютні прирости валової продукції в цілому і за рахунок кожного фактора окремо, тобто ті ж результати, що і способом ланцюгової підстановки.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 812;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.