Режими функціонування єдиної системи цивільного захисту

Залежно від існуючої або прогнозованої обстановки, масштабів і особливостей НС рішенням органу виконавчої влади у межах конкретної території можуть встановлюватися такі режими функціонування системи ЄС ЦЗ:

1. Режим повсякденного функціонування – за нормальної виробничо-промис­лової, радіаційної, хімічної обстановки. у цьому режимі провадять такі заходи:

– спостереження і контроль за станом довкілля, обстановкою на потенційно небезпечних об’єктах і прилеглих до них територій;

– розробку і виконання заходів щодо запобігання НС, забезпечення захисту населення, зменшення можливих матеріальних утрат;

– створення і поновлення матеріальних резервів для ліквідації наслідків НС;

– постійне прогнозування обстановки, погіршення якої може призвести до НС.

2. Режим підвищеної готовності – у разі істотного погіршення виробничо-промислової, радіаційної, хімічної та іншої обстановки. у цьому режимі здійснюють заходи режиму повсякденного функціонування, і додатково:

– формування оперативних груп для виявлення причини погіршення обстановки;

– посилення спостереження і контролю за ситуацією на потенційно небезпечних об’єктах, а також обстановкою, і прогнозування можливості виникнення нс та її масштабів;

– здійснення заходів для запобігання виникнення нс, захисту населення і територій;

– приведення у стан підвищеної готовності наявних сил і засобів тощо.

3. режим надзвичайної ситуації – у разі виникнення і під час ліквідації наслідків НС. у цьому режимі:

– організовують захист населення і територій;

– організовують роботу, пов’язану з локалізацією або ліквідацією наслідків НС;

– забезпечують стале функціонування об’єктів економіки та об’єктів першочергового життєзабезпечення постраждалого населення;

– постійно контролюють стан довкілля тощо.

4. Режим надзвичайного стану – встановлюють відповідно до вимог закону україни «про правовий режим надзвичайного стану».

Для своєчасного та ефективного реагування на нс організовують взаємодію органів управління та підпорядкованих їм сил територіальних і функціональних підсистем на загальнодержавному, регіональному рівнях під керівництвом відповідної комісії з ТЕБ та НС.

Надзвичайний стан – це передбачений конституцією україни особливий правовий режим діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, який тимчасово допускає обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод громадян, а також прав юридичних осіб, та покладає на них додаткові обов’язки.

Режим надзвичайного стану спрямований на забезпечення безпеки громадян у разі стихійного лиха, аварій і катастроф, епідемій та епізоотій, а також на захист прав і свобод громадян, конституційного ладу у разі масових порушень правопорядку або спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу україни через насильство.

Надзвичайний стан вводять по всій території україни або в окремих регіонах постановою верховної ради україни з негайним повідомленням президента україни або указом президента, який підлягає затвердженню верховною радою україни. під час надзвичайного стану держава може вжити таких заходів:

– встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування;

– обмеження руху транспортних засобів і їх огляд;

– посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення а також діяльність можливих об’єктів народного господарства;

– заборона проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, спортивних та інших масових заходів;

– заборона страйків.

5. режим воєнного стану встановлюється в умовах воєнних дій; порядок підпорядкування ЄС ЦЗ військовому командуванню визначається відповідно до закону україни «про правовий режим воєнного стану».








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1216;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.