Термічні методи дослідження свердловин

 

Термічними методами дослідження свердловин вивчається розподіл температури по стовбуру свердловин. Їх використання для вирішення геологічних задач базується на зв’язку температури в свердловині з тепловими властивостями гірських порід, з характером та інтенсивністю теплових процесів, які відбуваються в надрах Землі і в системі свердловина-пласт.

Термічні методи поділяються на методи вивчення природного та штучного теплових полів. За зміною тепла можна виділити стаціонарні й нестаціонарні теплові поля. На теплове поле в гірських породах в основному діють два механізми переносу теплоти: кондукція і вимушена конвекція. Їх вплив на теплове поле залежить від термічних властивостей середовища і теплопровідності, теплового опору, масової і об’ємної теплоємностей, температуропровідності.

Термічні властивості гірських порід визначаються їх мінеральним складом, структурою, а також термобаричними пластовими умовами.

Для вимірювання температури у свердловинах застосовують спеціальні електричні або електронні термометри, які опускаються в свердловину на каротажному кабелі. Температура у свердловині вимірюється при двох режимах – невсталеному і всталеному. При невсталеному режимі температура вимірюється для розв’язання таких задач: вияснення температурного режиму роботи бурильного інструменту і геофізичних приладів; врахування температури при інтерпретації даних ГДС, визначення місць припливу у свердловину газу і нафти, виявлення дебіту газу, виділення газоносних пластів, виділення інтервалів затрубних перетоків, визначення висоти підйому цементу у затрубному просторі, поглинаючих і віддаючих пластів, знаходження інтервалів перетоку пластових флюїдів.

При сталому режимі вимірюється температура порід. Вимірювання проводять через 10 і більше діб перебування свердловини у спокої. У свердловині не повинно бути переливів, газопроявів, затрубного руху. Результати вимірювань представляють у вигляді діаграм зміни природної температури у свердловині з глибиною. Температурну криву записують при спуску термометра. При підйомі термометра проводяться контрольні заміри. За цими даними підраховують геотермічний ступінь і геотермічний градієнт для різних ділянок розрізу.

 

 








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 723;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.