Конструкція греблі

Після визначення розмірів всіх елементів необхідно накреслити поперечний розріз тіла греблі з необхідними розмірами і відмітками в масштабі 1:200 (Рис.4.10) [1,c.22].

 

4.6.3. Побудова греблі на плані

 

Для цієї побудови греблі на плані (Рис.4.11) необхідно скористатись поперечним розрізом і виділити на плані гідровузла горизонталі з відмітками гребеню греблі (↓ГрГ), верха дренажу (↓Вдр.). Від осі греблі (створу) в обидві сторони відкласти в масштабі плану на пів ширину земляного полотна
bгр /2 = 6,0 м (точки а і б). Прямі, проведені через ці точки до перетину з горизонтальними, які мають відмітку гребеню греблі, будуть верховою і низовою бровками греблі (лінії АА і ББ). Подальша побудова буде зведена до визначення лінії зовнішнього контуру греблі і дренажу.

Верховий укіс. Визначається перевищення Δh відмітки гребеню греблі (↓ГрГ) над дном річки (↓дна річки) Δh=↓ГрГ-↓дна річки, Δh=428,57-416,8=11,77 м. Горизонтальне проложення lc = mh·Δh1 =3*11,7=35,31 м, де mh – коефіцієнт закладання верхового укосу греблі. Отримане значення lc відкладається в масштабі по нормалі до верхової бровки і до перетину з дном річки (точка с). Далі визначається перевищення Δhп гребеню греблі (↓ГрГ) над відміткою горизонталі, що розглядається (↓ігор) і за залежністю lі = ((↓ГГ-↓горизонтал)*3)/20 (4.14.) визначається горизонтальне положення. Відклавши розмір lі по нормалі до верхньої бровки знаходяться точки зовнішнього контуру на горизонталях річкової долини з відмітками ↓ігор (точки В1 на горизонталях N на обох берегах). Для інших горизонталей знаходження точок зовнішнього контуру проводиться аналогічно. Сполучивши отримані точки прямими одержуємо планове креслення греблі у верхньому б'єфі.

Низовий укіс. Визначається перевищення відмітки ↓ГрГ над відміткою верху дренажу (↓врх. др.) Δht=11,77-2,5=9,27 м, і знаходиться горизонтальне прокладання за залежністю lt = ((↓ГГ-↓горизонтал)*2,5)/20 (4.15.) Нормально до нижньої бровки відкладається розмір lt до перетину з горизонталями річкової долини, що мають відмітку ↓врх. др. (точки F i F1). Пряма F F1 , яка проведена через ці точки, буде внутрішньою бровкою дренажу, а на відстані, що дорівнює ширині дренажу по верху буде проходити його зовнішня бровка (лінія ЕЕ). Знаходження точок зовнішнього контуру греблі вище лінії F F1 проводиться як і для верхового укосу. На ділянці, нижче лінії ЕЕ побудова проводиться аналогічно описаному, але враховується, що коефіцієнт закладання зовнішнього укосу дренажу буде mдр , а горизонтальні положення відкладаються від зовнішньої бровки дренажу.

 








Дата добавления: 2015-06-22; просмотров: 876;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.