Спеціальні силові трансформатори малої потужності. Призначення та класифікація.

Трансформатори є невідємними елементами багатьох електричних пристроїв і застосовуються в різних галузях електроніки, зокрема в галузі енергозабезпечення. З їх допомогою здійснюється перетворення змінного струму. Цей статичний пристрій, перетворює змінний струм однієї напруги в перемінний струм іншої напруги, але такої ж частоти.

Частини трансформатора, які забезпечують процес перетворення енергії, - магнітопровід й обмотки - називають його активними частинами. А трансформатори великої потужності до того ж мають систему охолодження. Частина магнітопровода, на якій розміщені обмотки, називається стержнем, а частина, яка замикає магнітопровід- сердечником. В залежності від особливостей конструкції та застосування трансформатори поділяють на силові, зварювальні, вимірювальні та спеціальні. За кількістю фаз трансформатори бувають однофазні та трьохфазні. А за типом магнітопровода трансформатори розподіляються на броньові, стержневі, кільцеві. Сердечники бувають броньові із Ш-подібних пластин (обмотки розміщені на середньому стержні) і стержньові з П-подібних пластин (обмотки розміщені на одному або на двох стержнях порівну).

Трансформатори малої потужності широко використовуються в різних електротехнічних установках , системах передачі і переробки інформації , навігації та інших пристроях. Діапазон частот , на яких можуть працювати трансформатори , - від декількох герц до 105 Гц. Якщо трансформатор передбачений для перетворення електричної енергії в електричних мережах, а так само для безпосереднього живлення електроприймачів, то його називають силовим. При передачі електричної енергії на великі відстані використовують трифазні силові трансформатори. Подібні трансформатори встановлюють на трансформаторних пунктах, на електричних підстанціях, в розподільних пристроях. Для живлення окремих електроприймачів або їх груп використовують невеликої потужності однофазні і трифазні силові трансформатори. Також є спеціальні трансформатори – зварювальні, вимірні і ін. Як вже говорилося, магнітопровід і обмотки трансформатора під час роботи, нагріваються. Для трансформатора це дуже шкідливо. Тому їх забезпечують природною системою охолоджування – повітря, масляна, а також штучною – примусова циркуляція масла. Необхідно ретельно дотримувати правила техніки безпеки при використанні трансформаторів. Також слід враховувати характерні вимоги, що пред'являються в даному випадку, треба слідкувати, щоб потужність електроприймачів, що підключаються, не перевищувала номінальної потужності трансформатора, на момент включення потрібно спершу підключити трансформатор до мережі, а після, при допомозі вимикача, вже до нього підключати заздалегідь приєднаний електроприймач; відключати спочатку треба електроприймач (вимикачем) від трансформатора, а далі трансформатор від мережі. У зв`язку з електрифікацією побуту, вони використовуються в побутових радіо і електроапаратурі( радіоприймач, телевізор, магнітофон і.т.д.), а також для живлення електроприладів.

Еквівалентні схеми і параметри трансформатора.

На рис.1. наведено потокозчеплення двообмоткового трансформатора та його спрощена структура.

Рис.1.Еквівалентні схеми заміщення двообмоткового трансформатора.

 








Дата добавления: 2015-06-17; просмотров: 1857;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.