Екологічні наслідки розвитку малої гідроенергетики

При перетворенні будь-яких видів океанічної енергії неминучі певні зміни природного стану порушених екосистем.

До негативних наслідків роботи установок, що використовують тер мальную енергію океану, можна віднести можливі витоки в океан Амміан ка, пропан або фреону, а також речовин, застосовуваних для промивання тепло обмінників (хлор і ін). Можливе значне виділення вуглекислого га за з піднімаються на поверхню холодних глибинних вод через зниження в них парціального тиску СО2 і підвищення температури, Виділення СО2 з води при роботі океанічних ТЕС імовірно на 30% біль ше, ніж при роботі звичайних ТЕС тієї ж потужності, що використовують органи тичне паливо. Охолодження вод океану викликає збільшення вмісту поживних речовин в поверхневому шарі і значний ріст фітопланк тону. При підйомі до поверхні глибинні мікроорганізми будуть забруд няти океан і доведеться застосовувати спеціальні заходи для його очищення.

Будівництво ПЕС позначається несприятливо на стані прибережних земель, самого узбережжя і аквальних вдольберегових смуги: з змінюються умови підтоплення, засолення, розмиву берегів, формування пляжів і т. д. Зміна руху грунтових вод впливає на динаміку засо лення прибережних земель.

На ПЕС в КНР вивчені закономірності відкладення наносів у водосховище ПЕС і за греблею, а також заходи по боротьбі з ними. Експлуатації ПЕС «Ране» у Франції показала, що прийнята в її проекті од-нобассейновая схема двосторонньої дії максимально зберігає при різних циклах коливань басейну і гарантує тим самим екологічну безпеку приливної енергії.

Використання енергії хвиль на глибоководних місцях у відкритому океані позначається на процесах в акваторії океану. Перетворювачі раз міщан далеко від берега і не надають негативної дії на стійкість узбережжя.

При установці перетворювачів поблизу узбережжя виникають пробле ми естетичного характеру, так як їх видно з берега. Ланцюжок пристроїв типу пірнаючих качок Солтера довжиною в кілька кілометрів виглядає естетично менш привабливо, ніж група продумано розміщених перетворювачів енергії. Крім того, безперервна лінія перетворювачів на відміну від окремо розташованих установок може стати перешкодою для навігації й виявитися небезпечною для судів під час сильних штормів.

Одне з важливих питань впливу на навколишнє середовище преобразо вання енергії хвиль в прибережній зоні - це вплив на процеси в її межах. Речовини, що переміщуються хвилями, називаються прибережними на носами. Рух їх необхідно для стабілізації берегової смуги, тобто балансу між ерозією і відкладеннями. У зв'язку з цим ланцюг з преобразова телей енергії хвиль доцільно встановлювати в місцях намічуваних віл нолом, щоб вони виконували подвійну функцію: використання енергії хвиль та захист узбережжя.

Несприятливі екологічні наслідки в гідротермальної енергетиці:

- Витоку в океан аміаку, фреону, хлору та ін;

- Виділення СО2 з води;

- Зміна циркуляції вод, поява регіональних і біологи

ческих аномалій під впливом гідродинамічних і теплових

збурень;

- Зміна клімату.

Несприятливі екологічні наслідки в приливної енерге ке:

- Періодичне затоплення прибережних територій, зміна землі

користування в районі ПЕС, флори і фауни акваторії;

- Будівельне замутніння води, поверхневі скиди забруднених

вод.

Несприятливі екологічні наслідки в хвильової енергетиці:

- Ерозія узбережжя, зміна руху прибережних пісків;

- Значна матеріаломісткість;

- Зміна сформованих судноплавних шляхів вздовж берегів;

забруднення води в процесі будівництва, поверхневі скиди.








Дата добавления: 2015-05-19; просмотров: 758;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.