Та дефектація агрегатів.

Зняті з літака або двигуна агрегати надходять на ділянку розбірки. Розбирання агрегату кожного типу виробляють згідно операційної технології на розбирання. Робочі місця, на яких розбирають агрегати, обладнають швидко знімними безтисковими пристосуваннями, що дозволяє розбирати агрегати з найменшою витратою робочого часу. Пошкодження деталей агрегатів в процесі розбирання попереджується застосуванням спеціальних знімачів, ключів, різного роду пристосувань і іншого інструменту. Робочі верстаки покриті матеріалом, що виключає можливість пошкодження та засмічення деталей.

У процесі розбирання з метою виключення можливості попадання сторонніх предметів у відкриті канали агрегатів встановлюються заглушки. Іноді при розбиранні агрегатів необхідно зберегти комплектність деталей розібраного вузла. Для цього, наприклад, численні золотникові пари КТА укладають в спеціальні сортовики попарно (втулку з золотником). Аналогічним чином зберігають деталі розібраних агрегатів з високою чистотою обробки по поверхонь (плунжерні пари, ролики, пластини хитних вузлів і т. д.), Чим виключається можливість утворення корозійного нальоту на поверхнях, що труться. З метою запобігання ушкоджень, збереження комплектності деталей агрегатів при розбиранні, а також для зручного транспортування, очистки та промивки деталі розібраних агрегатів укладають в спеціальні сортовики. Після розбирання деталі агрегатів промивають і очищають. Призначення цих технологічних операцій полягає у видаленні з поверхонь деталей всіляких забруднень (відкладень), що утворилися в процесі експлуатації. Промивання й очищення деталей агрегатів виробляють в ваннах спеціальними миючими рідинами. Особливості технологічного процесу очищення і промивання деталей агрегатів зложені у відповідній главі цього збірника. Очищені деталі агрегатів піддають дефектації. Дефектацію деталей виробляють згідно операційної технології для кожної конкретної деталі агрегатів. Результати дефектації заносять в спеціальну карту і призначають спосіб відновлення працездатності деталі.

Оскільки сучасні агрегати складаються з великої кількості деталей, у яких можуть виникати найрізноманітніші дефекти, неможливо дати повністю методику дефектації всіх деталей, а також перелік усіх дефектів. У зв'язку з цим доцільно розглянути застосовувані методи дефектації для деталей однотипних або близьких за призначенням і конструктивного виконання агрегатів. Аналогічним чином можна розглянути характерні дефекти таких агрегатів (деталей) і способи їх усунення.

Для виявлення тріщин в деталях агрегатів застосовують фізичні методи контролю: магнітний, люмінесцентний, метод фарб, люмінесцентно-кольоровий, електроіндуктивний. Корозію, ризики, подряпини, забоїни і подібні зовнішні пошкодження на деталях виявляють зовнішнім оглядом або за допомогою бінокулярних луп 5-й і 10-кратного збільшення. Знос поверхонь сполучених деталей визначають мікрометричним обміром. Для цих же цілей застосовують індикаторні нутроміри, пневморотаметри, інструментальні мікроскопи (МІМ, БІМ і УИМ-21), оптичні дліномери ІЗВ.

 








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 546;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.