Мета та завдання профілактики нещасних випадків професійних захворювань і отруєнь на виробництві.

У системі стандартів безпеки праці встановлена термінологія по основним поняттям охорони праці.

Безпека праці - це стан умов праці, при якому виключений вплив на працюючих небезпечних і шкідливих факторів.

Техніка безпеки - це система організаційних і технологічних заходів, а також технічних засобів, що запобігають впливу на працюючих небезпечного та шкідливого виробничих факторів.

Виробнича санітарія - це система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів і засобів, що запобігають чи зменшують вплив на працюючих шкідливих виробничих факторів.

Умови праці - це об'єктивне суспільне явище, що виникає і формується в процесі праці людини. Вони формуються з таких елементів: санітарно-гігієнічних, що визначають зовнішнє середовище в робочій зоні; психофізіологічних - робоча поза в процесі праці, навантаження, напруга: естетичних елементів процесу виробництва та праці; соціально-психологічних 1 соціально-економічних відносин у суспільстві, психологічний клімат, відношення до праці.

Нещасним випадком на виробництві вважається випадок впливу на працюючого небезпечного виробничого фактора при виконанні ним трудових обов'язків чи завдань керівника робіт.

Основними причинами виробничих травм у туристських комплексах є такі: падіння з висоти, недотримання технологічних процесів, ураження електрострумом, дорожньо-транспортні пригоди.

Професійним захворюванням називається захворювання, що виникло внаслідок довгострокового впливу на працюю чого будь-якого шкідливого фактора роботи (професійної шкідливості).

Професійні шкідливості обумовлені недоліками організації праці технологічними процесами (наприклад, утворенням пилу, виділенням шкідливих пар і газів, шумом, вібрацією, випромінюванням). Чи відноситься виникле в умовах виробництва захворювання до професійних, визначає лікарсько-трудова експертна комісія (ЛТЕК). Ушкодження здоров'я при нещасному випадку виражається травмою чи каліцтвом, що є безпосередньою причиною втрати працездатності чи смерті потерпілого.

Про кожен нещасний випадок, що відбувся на виробництві, постраждалий чи очевидець повинен протягом зміни повідомити своєму безпосередньому керівнику, який зобов'язаний:

- терміново організувати першу допомогу постраждалому і його доставку в медсанчастину чи іншу лікувальну установу;

- повідомити про те, що трапилося, керівнику підрозділу;

- зберегти до початку роботи комісії з розслідування нещасного випадку обстановку на робочому місці та стан устаткування в тому вигляді, яким вони були під час події (якщо це не загрожує життю і здоров'ю оточуючих працівників і не призведе до аварії). Керівник під розділу, деставсянещаснийвипадок, зобов'язаний негайно повідомити про те, що трапилося, керівнику підприємства й голові профспілкового комітету.

 









Дата добавления: 2015-06-01; просмотров: 1167;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.