Особливості роботи маршрутних таксомоторів

Проміжне положення за рівнем обслуговування між перевезеннями пасажирів маршрутизованими видами міського транспорту й таксі займають маршрутні таксі. Традиційні форми обслуговування пасажирів масовими видами наземного міського суспільного транспорту не задовольняють повною мірою зрослі потреби населення.

 

Переваги маршрутних таксомоторних перевезень:

1. раціональне сполучення зручностей, властивих таксі, з екологічністю перевезень в автобусному сполученні;

2. одночасне обслуговування необхідної групи людей робить поїздку більше комфортабельної, дозволяє частково врахувати індивідуальні вимоги пасажирів;

3. підвищити швидкість сполучення;

4. значно підвищити (у порівнянні з таксі) вартість поїздки;

5. частково компенсує збитковість міських автобусів;

6. скорочує поїздки на автомобілях індивідуальних власників;

7. знижує потреба в кадрах водіїв (у порівнянні з легковими таксі);

8. охоплює маршрутами всі основні райони міста;

9. посадка-висадження на вимогу;

10. між маршрутне маневрування рухомого складу протягом робочого часу.

 

Перевезення пасажирів маршрутними таксі в містах організуються на напрямках, які не обслуговуються іншими видами пасажирського транспорту, або паралельно по заздалегідь розглянутих і затверджених маршрутах в автобусах малої або особливої малої місткості. Пасажиропотоки на таких напрямках, як правило, незначні для масових видів транспорту, але стабільні в часі й стійкі по території. Маршрутні таксі використаються в містах також для заміни маршрутних автобусів у періоди чергового руху.

Досвід деяких міст і результати вивчення попиту населення, показують, що 10-20 % пасажирів зволіли б іншим видам транспорту маршрутні таксі.

Особливістю маршрутних таксомоторних перевезень є те що це не самостійна, а допоміжна форма обслуговування, призначена, з одного боку, розвантажити масовий пасажирський транспорт, а з іншого боку – підвищити якість транспортного обслуговування.

 

У різних містах використаються такі способи організації руху маршрутних таксі:

Ø дублюючі маршрути;

Ø частково дублюючі;

Ø самостійні (найбільш перспективні, що обумовлено специфікою маршрутних таксі, призначених для освоєння невеликих пасажиропотоків і руху з малими інтервалами на відносно короткі відстані по напрямках, позбавлених транспортних зв'язків).

 

Процес транспортного обслуговування населення маршрутними таксі є ймовірним, що представляє собою сукупність безліч випадкових процесів:

Ø формування пасажиропотоків;

Ø інтенсивність руху на лінії маршруту й т.п.

 

Раціональна організація таких перевезень можлива тільки при наявності даних про кореспонденції пасажирів на обраних напрямках. Застосовуються відомі методи аналогійної інформації в автобусному повідомленні, такі як розрахунки ТЭП роботи.

 

Робота маршрутних таксі регламентується часом в наряді, числом виконаних рейсів, виробітком на 1 годину роботи й інтервалами руху (кількістю таксі на лінії), диференційованими по годинниках доби. Рівень рентабельності застосування маршрутних таксі визначається чинними тарифами, типом рухомого складу, відстанню перевезення пасажирів.

 








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 1192;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.