Геометричний спосіб

На площині кожному елементу множини A довільним способом ставиться у відповідність точка.

Дві точки площини з'єднують лініями, якщо заданий вихідний і відображенний елементи.

 

Матричний спосіб

Якщо граф містить n вершин, то йому ставиться у відповідність матриця суміжності порядку n´n, рядкам і стовпчикам якої ставляться у відповідність вершини графа, а елемент матриці, що стоїть на перетині i-го рядка і j-го стовпчика, дорівнює одиниці, якщо xi і хj вершини суміжні, і дорівнює нулю в противному випадку.

Якщо граф містить n вершин і m ребер, то йому ставиться у відповідність матриця інциденцій порядку n´m, рядки якої відповідають вершинам, а стовпчики - ребрам; елемент матриці, що стоїть на перетині i-го рядка і j-го стовпчика, дорівнює 1, якщо xi інцидентна ребру vj, і дорівнює 0 в противному випадку. Елемент матриці, що стоїть на перетині i-го рядка і j-го стовпчика, може дорівнювати 1, якщо вершина xi є кінцем дуги vj, і дорівнює 1, якщо вершина xi є початком дуги vj або vj - петля при xi, і дорівнює 0, якщо вершина xi і дуга vj не інцидентні.

Приклад 9. Для заданого аналітично графа G (X, F): X = {x1, x2, x3, x4, x5}; F(x1) = {x1, x3, x5};

F(x2) = Æ; F(x3) = {x1, x2, x5}; F(x4) = {x1}; F(x5) = {x1, x2, x3, x4, x5}. Знайти геометричне і матричне зображення графа G (X, F).

Геометричне зображення гpaфа G (X, F), наведене на Рисунке 10, де вершини графа позначені точками xi (i = 1, 2, 3, 4, 5), а дуги vj (j = 1¸11) зображені напрямленими відрізками.

Рисунок 8.

Геометричне зображення графа G (X, F)

 

Матричне зображення вищенаведеного графа.

 

Матриця суміжності: Матриця інциденцій:

Лекція 12. ОПЕРАЦІЇ НАД ГРАФАМИ








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 717;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.