Застосування нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії у світі.

Рисунок 1.22 Відновлювальні джерела енергії

 

У сільському господарстві потенціал використання НІЕ великий. По-перше, об'єкти цієї галузі нерідко значно віддалені від великих електростанцій; адже добре відомі нам сьогодні ГЕС, ГРЕС, ТЕС не можуть орієнтуватися на споживача в своєму розміщенні. Електрифікація сільськогосподарських об'єктів сьогодні становить 70% собівартості їх виробництва! По-друге сільськогосподарські виробництва взагалі дуже енергоємні, есліі мова йде про електроенергію. В особливості великі витрати на напування тварин. А із застосуванням енергії з нетрадиційних джерел, ці витрати знижуються майже в 3 рази. Для приводу водопідйомників і насосів найдоцільніше спосіб отримання енергії, заснований на анаеробному (у присутності каталізатора) зброджуванні відходів.

На переробних підприємствах також вигідно використовувати енергію з нетрадиційних джерел для отримання, наприклад, ультразвуку, струмів високої частоти. На нагрів води та отримання пара для стерилізації теж вигідно використовувати в якості парогенераторів і дублерів парогенераторів вітроагрегати: при цьому витрати скорочуються на 30-40%! Області застосування НІЕ численні; в побуті їх зручно застосовувати також для нагріву води, теплопостачання, а також можна згадати геліодуші.

У нашій країні перспективне використання біомаси, а також будівництво приливних електростанцій (ПЕС).

Енергію з біомаси також широко отримують в Бразилії, США

У Греції, Ізраїлі, Кіпрі, Туреччині успішно використовуються генератори сонячної енергії. У Данії, Індії, Китаї, Каліфорнії-вітроагрегати. А крім Росії ПЕС експлуатуються у Франції, Канаді, Індії, Китаї.

Говорячи про водневої енергетики, відзначимо, що крім методів виробництва водню і його використання в паливних елементах необхідно як і раніше приділяти увагу і способам прямого спалювання водню в енергетичних установках і двигунах. Так, новий підхід до використання водню в енергетиці полягає в допалювання водню разом з парою. В результаті досягаються більш високі параметри пари і, відповідно, більш високий ККД турбіни - до 55%.

Надзвичайно перспективний напрямок - застосування як парових, так і газових турбін в малій енергетиці. У Росії є величезна кількість котелень, які призначені для теплопостачання, але в той же час виробляють пар з високими параметрами (тиск до 39 атмосфер). Такий пар можна використовувати для вироблення електроенергії в парових протіводавленческіх турбінах. Оцінюваний потенціал становить 25 тис. МВт. Причому витрата палива на генерацію електрики виявляється в 2 рази нижче, ніж в РАО «ЄЕС». Зараз на котельні ННЦ СО РАН реалізується проект з установкою протіводавленческой турбіни потужністю 6 МВт.








Дата добавления: 2015-05-19; просмотров: 1136;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.