Енергія Землі.

Рисунок 1.10 Карта енергії Землі

Говорячи просто геотермальна енергія – це енергія внутрішніх областей Землі. Виверження вулканів наочно свідчить про величезний жар усередині планети Вчені оцінюють температуру ядра Землі в тисячі градусів Цельсія Ця температура поступово знижується від гарячого внутрішнього ядра де як вважають метали та породи можуть існувати тільки в розплавленому стані до поверхні Землі

Геотермальні ресурси величезні. Витоки їх освоєння йдуть ще в глибоку старовину. Тепло Землі вже зараз вносить вклад в сучасну енергетику, але він не відповідає ні економічної та екологічної ефективності, ні ресурсів, придатним для освоєння наявними технічними засобами. Залишається сподіватися, що повсюдне запровадження нової інтенсивної циркуляційної технології для виробництва геотермальної енергії призведе до більш широкого її використання.

Рисунок 1.11 Геотермальная електростанція в Кении.

 

Геотермальна енергія може бути використана двома основними способами – для вироблення електроенергії і для обігріву будинків, установ і промислових підприємстві .

Іноді вода виривається з-під землі у вигляді чистого " сухого пару " – пара без домішків водяних крапельок. Цей сухий пар може бути безпосередньо використаний для обертання турбіни і вироблення електроенергії конденсаційний воду можна повертати в землю і при її достатньо хорошій якості – скидати в ближній водойм.

В інших місцях, де є суміш води з парою (волога пара), цей пар відокремлюють і потім використовують для обертання турбін; краплі води пошкодили б турбіну. Нарешті, в більшості родовищ є тільки гаряча вода, і енергію тут можна виробляти, користуючись цією водою для переробки ізобутану в пароподібний стан, з тим щоб цей ізобутановий «пар» обертав турбіни. Такий процес називають системою з бінарним циклом. Гарячою водою можна безпосередньо обігрівати оселі, громадські будівлі та підприємства (централізоване теплопостачання).

У районах, що відрізняються газотермальной активністю для опалення використовуються парогеотермальние джерела. Застосування цього способу опалення лімітується наявністю в світі відповідних районів. Проте є потенційна можливість його розширення шляхом прокачування геотермальних вод через гарячі підземні породи, де вони знаходяться на помірній глибині.

Застосування геотермальних вод не може розглядатися як екологічно чисте тому, що пар часто супроводжується газоподібними викидами, включаючи сірководень і радон-обидва вважаються небезпечними. На геотермальних станціях пар, вщающій турбіну, повинен бути конденсовані, що потребує джерела охолоджувальної води, точно так само як цього вимагають електростанції на вугіллі або ядерному паливі. В результаті скидання як охолоджуючої, так і конденсаційної гарячої води можливо теплове забруднення середовища. Крім того, там, де суміш води і пари витягується із землі для електростанцій, що працюють на вологому парі, і там, де гаряча вода витягується для станцій з бінарним циклом, воду необхідно видаляти. Ця вода може бути незвично солоної (до 20% солі), і тоді буде потрібно перекачування її в океан або нагнітання в землю. Скидання такої води в річки або озера міг би знищити в них прісноводні форми життя. У геотермальних водах нерідко містяться також значні кількості сірководню-погано пахне газу, небезпечного у великих концентраціях. Хоча людство ще не знає способу безпосереднього використання вулканічної енергії, та ми можемо навести чудовий приклад раціонального використання енергії земних надр – Ісландію. Ця маленька європейська країна повністю забезпечує себе теплом, яке отримується з гарячих фонтанів гейзерів, котрі працюють з точністю хронометра.

Зараз поблизу м. Сан-франциско працює геотермальна електростанція потужністю 500 КВт.

Та не всюди з землі б’ють джерела гарячої води. Хоча гейзери і чудові джерела енергії, та характерна їм локальність заперечує будь які розмови щодо глобального використання останніх.








Дата добавления: 2015-05-19; просмотров: 1190;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.