Відображення операцій з випуску та розміщенню облігацій з дисконтом

Для обліку операцій з облігаціями Планом рахунків передбачено рахунок 52 «Довгострокові зобов'язання за облігаціями» та субрахунки 521 «Зобов'язання за облігаціями», 522 «Премія за випущеними облігаціями» та 523 «Дисконт за випущеними облігаціями». Рахунок призначено для обліку розрахунків з іншими особами за випущеними та сплаченими власними облігаціями строком погашення понад 12 місяців з дати балансу. Так, за кредитом субрахунку 521 «Зобов'язання за облігаціями» провадиться облік боргових зобов'язань за номінальною вартістю облігацій, за дебетом – погашення заборгованості за розрахунками з власниками облігацій. Субрахунок 522 «Премія за випущеними облігаціями» передбачено для обліку нарахування сум премій за випущеними облігаціями та погашення заборгованості з нарахованих премій за облігаціями. За дебетом субрахунку 523 «Дисконт за випущеними облігаціями» провадиться облік сум дисконту за випущеними облігаціями, за кредитом – списання нарахованих сум.

Згідно з ПБО 12 дисконт або премія, визначені при продажу облігацій, амортизуються емітентом протягом періоду погашення облігації із застосуванням методу ефективної ставки відсотка.

Операції з довгостроковими облігаціями, випущеними з дисконтом, у бухгалтерському обліку буде відображено такими записами(табл. 8).

Таблиця 8 – Відображення в обліку облігацій, випущених з дисконтом

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
  Продано випущені облігації 311 «Поточні рахунки в національній валюті» 521 «Зобов'язання за облігаціями»
  Відображено дисконт за облігаціями 523 «Дисконт за випущеними облігаціями» 521 «Зобов'язання за облігаціями»
  Відображено нарахування відсотків за облігаціями 952 «Інші фінансові витрати» 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»
  Сплачено відсотки за облігаціями 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» 311 «Поточні рахунки в національній валюті»
  Відображено нараховану суму амортизації дисконту 952 «Інші фінансові витрати» 523 «Дисконт за випущеними облігаціями»
  Переведено довгострокову заборгованість за облігаціями в поточну заборгованість 521 «Зобов'язання за облігаціями» 61 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями»

 








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 875;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.