Основні вимоги до облаштування заміських зон відпочинку для масових фізкультурно-оздоровчих занять.

Заміські зони відпочинку є природною базою для фізкультурно-оздоровчих занять населення. Однак забезпечення масової роботи з фізичної культури в заміських зонах вимагає рішення ряду матеріально-технічних питань, таких, як:

· організація агітаційно-пропагандистської та інформаційної роботи;

· транспортне забезпечення;

· створення мережі обслуговування: пунктів прокату спортивного інвентарю та майна, пунктів громадського харчування, медичних пунктів, туалетів і ін.;

· будівництво спортивних споруд, бігових і лижних трас, пляжів, доріжок здоров’я, ігрових майданчиків і т.д.;

· забезпечення охорони громадського порядку;

· забезпечення санітарного контролю та прибирання території.

Підготовка заміських зон для масових фізкультурно-оздоровчих занять повинна проводитися з урахуванням реальних умов особливостей місцевості, фізкультурно-спортивних інтересів населення, об’єктивних можливостей утримання та експлуатації спортивних і допоміжних споруд. Практика фізкультурно-оздоровчої роботи в заміських зонах відпочинку показує, що найбільш раціональними тут є найпростіші спортивні споруди, які добре вписуються в природу і не порушують загальний характер природного пейзажу. До таких споруд проводяться траси для бігу, лижних і велосипедних прогулянок, схили пагорбів для катання на лижах і санчатах, майданчики із трав’яним покриттям для ігор у волейбол, міні-футбол, бадмінтон, теренкур і доріжки здоров’я і т.д..

 

27. Визначте основні цілі пропаганди масової фізкультурно-спортивної роботи.

Під пропагандою фізкультурно-спортивної оздоровчої роботи розуміється цілеспрямована діяльність з поширення знань в області фізичної культури та переконанню різних верств населення в необхідності фізкультурних занять.

Правильно організована пропаганда - це єдиний безперервний освітньо-виховний процес, який передбачає послідовне досягнення чотирьох цілей.

1.Переконання в необхідності занять фізичною культурою. Тематика пропагандистської роботи в процесі досягнення цієї мети — «Фізична культура і здоров’я», «Фізична культура і довголіття», «Фізична культура і підвищення працездатності», «Фізична культура і гармонійний розвиток», «Соціальне значення фізичної культури в суспільстві» і т.д.

2.Підвищення фізкультурної грамотності. На цьому етапі пропагандистського впливу популяризуються основи методики фізкультурних занять, засобів фізичного виховання, напрямку фізкультурно-оздоровчої діяльності і т.д.

3.Залучення населення до регулярних фізкультурно-оздоровчих занять. Для досягнення цієї мети необхідно населенню надати інформацію про доступність, можливості, порядку занять у наявних фізкультурно-оздоровчих групах, про умови прийому до цих груп. Необхідно дати рекомендації з організації нових груп бажаного профілю, організації і проведенню масових фізкультурно-спортивних і туристських заходів, активного відпочинку і т.д.

4. Підтримка та підвищення фізкультурної активності, підвищення ефективності фізкультурно-оздоровчих занять.Досягнення цієї мети відбувається за рахунок пропагування передового досвіду, новітніх наукових відкриттів, методичних прийомів, раціональних програм і комплексів для групових і самостійних фізкультурних занять, рекомендацій з використання і, водночас, з виготовлення тренажерів, пристроїв самоконтролю, самомасажу, аутотренінгу і т.д.

Основними формами пропаганди фізкультурно-оздоровчої роботи є усна, друкована, показова і наочна. Кожна із цих форм має свої специфічні засоби впливу.

 

28. Дайте характеристику наочній та показовій формам пропаганди фізичної культури та спорту.

Наочна форма пропаганди. Найпоширенішими засобами наочної пропаганди фізичної культури та спорту є стенди, вітрини, різного роду художні плакати і тематичне декоративне оформлення.

Стенди- це стаціонарні форми пропаганди, що містять інформацію довгострокового користування, у тому числі плани, роботи, таблиці рекордів колективу, різні графіки, структурні схеми, діаграми, що нерідко супроводжуються текстовим матеріалом агітаційного і програмно-методичного характеру.

Вітрини - це різного роду засклені стелажі, що представляють виставку призів, грамот, вимпелів, методичної літератури з фізичної культури та спорту й ін.

Фотовітрини - це тематичні виставки фотографій, які висвітлюють яку-небудь подію, захід, практику роботи фізкультурного колективу, а також виставки портретів кращих фізкультурників, активістів, тренерів і організаторів фізкультурно-масової та спортивної роботи.

Комплексна інформація з тих або інших питань фізкультурно-спортивної роботи може бути оформлена у вигляді друкованих або саморобних плакатів.

Так, окремими радами спортивних товариств та відомствами видаються плакати, буклети, листівки, які пропагують позитивний досвід кращих колективів фізичної культури і фізкультурно-спортивних клубів. Зазвичай, на такій друкованій продукції розміщається певна інформація, яка висвітлює історію, сучасний стан і прогресивні форми роботи колективу, а також серія фотографій про життя колективу.

Виготовлення невеликої серії плакатів в сучасних умовах тотальної комп’ютеризації (4-5 екз.) з комплексною інформацією доступно будь-якій первинній організації.

Діючою формою пропаганди фізичної культури та популяризації діяльності ФСК можуть бути фотоальбоми, які висвітлюють життя колективу: туристські походи, спартакіади, заняття фізкультурно-оздоровчих груп і інші події та заходи, які були проведені клубом. Зберігаючись у раді ФСК або методичному кабінеті, такі фотоальбоми завжди становлять інтерес як для ветеранів, так і для молодих членів клубу, сприяючи збереженню та зміцненню кращих його традицій.

Показова форма пропаганди. Засобами даного виду пропаганди можуть бути змагання зі спорту та фізкультурні свята - спеціально організовані спортивно-гімнастичні показові виступи та паради, екскурсії на спортивні об’єкти, показ фізкультурно-оздоровчих або навчально-тренувальних занять з різних видів спорту.

Оскільки основним завданням даної форми пропаганди є залучення до занять фізичною культурою і спортом різних контингентів населення, варто пам’ятати, що не всі види змагань і навчальних занять дозволяють вирішувати дане завдання. Наприклад, виступи спортсменів вищих досягнень можуть викликати жвавий інтерес і доставити естетичне задоволення людям середнього і літнього віку, залишаючись при цьому тільки видовищем. Проте, самий блискучий виступ борців і боксерів навряд чи буде спонукувати жінок до занять фізичною культурою. Тому зміст пропагандистських показових змагань і показових виступів необхідно визначати з обліком реальних фізкультурно-спортивних інтересів і можливостей глядачів. Така пропаганда повинна мати елемент доступності і спонукати глядача не тільки до споглядання, але й до дії.

Проведення фізкультурно-спортивних заходів пропагандистської спрямованості вимагає спеціальної підготовки. Їх треба організовувати за умови забезпечення максимального числа учасників та глядачів потрібного контингенту. У плані підготовки таких фізкультурно-спортивних заходів одне з головних місць повинні займати питання оформлення місць змагання, порядок оповіщення глядачів, радіофікація, підготовка коментаторських текстів, виготовлення гасел, афіш, запрошень і т.д.

З особливою старанністю варто поставитися до розробки сценарію фізкультурно-спортивного заходу для того, щоб він дозволяв максимально використовувати наявні засоби і можливості, зробити захід привабливим, таким, що запам’ятовується.

 

29. Сформулюйте принципи реклами у сфері фізкультурно-оздоровчої роботи засобами періодики, радіо, телебачення, Інтернету.

Реклама є активною формою пропаганди фізкультурно-оздоровчих занять. Щоб бути ефективною, реклама повинна відповідати наступним принципам:

·Безперервність впливу. Епізодична інформація у повсякденному житті витісняється з пам’яті постійно поступаючою новою інформацією. Тільки багаторазове регулярне вплив на суб’єкт дозволяє «привчити» його до нових предметів. Постійна, безперервна пропаганда конкретних форм фізкультурно-оздоровчих занять здатна переконувати навіть досить недовірливих людей у тім, що вони повинні зайнятися фізичною культурою, і саме в тій формі, яка рекомендується.

·Оригінальність, наочність, запам’ятовуваність інформації.
Відомо, що сухий, офіційний текст читається неуважно,
його зміст важко сприймається і усвідомлюється, слабо запам’ятовується. Разом з тим, все яскраве, незвичайне, помітне привертає увагу в першу чергу, «западає в пам’ять». Саме тому так живучі деякі заголовки книг і статей, рядки з пісень та віршів, стислі і ємкі за змістом гасла. Наприклад. «У здоровому тілі – здоровий дух», «Спорт любити – здоровим бути», «Бігом від інфаркту»і т.д. Придумати гарне, стисле, ємке за змістом гасло або девіз, які запам’ятовується, непросто. Далеко не кожен здатний скласти короткий і образний рекламний текст. Необхідно самим ретельним образом підбирати слова, розташовувати їх так, щоб текст відповідав вимогам реклами. Нерідко для цього варто врахувати думки не тільки фахівців з фізичної культури, але й літературного працівника та психолога, тому що проста перестановка слів, зсув акценту може повністю змінити суть інформації або зробити її непривабливою.

·Врахування інтересів і особливостей контингенту населення. Реклама фізкультурно-оздоровчої роботи лише тоді може бути діючою, якщо рекламоване відповідає потребам і фізичним можливостям соціальних і вікових груп. Раніше ми вже говорили про те, що реклама художньої гімнастики, фігурного катання або боксу для людей похилого віку не може бути діючою а сам феєричний показ цих видів спорту буде для людей похилого віку всього лише видовищем, а не прикладом і стимулом для фізкультурно-оздоровчих занять. У той же час навряд чи доцільно рекламувати серед молодих і здорових людей лікувальну фізичну культуру і методи зміцнення здоров’я. У цьому випадку доречна пропаганда тих або інших видів спорту, спортивних ігор і туризму.

·Доступність рекламованого. Суть принципу в тім, що даремно рекламувати речі, які за вартістю, змістом, складністю або за іншими причинами недоступні широкому колу населення. Варто пам’ятати, що реклама дефіцитних товарів, а також недоступних форм фізкультурно-оздоровчої роботи, місць відпочинку, спорядження приводять лише до втрати інтересу до існуючих доступних товарів і форм занять.

·Правдивість реклами. Сутність принципу в тому, що рекламовані предмети (тренажери, форми занять і ін.) повинні повною мірою відповідати тим ознакам, якостям і достоїнствам, які повідомляються в рекламному оголошенні. Недотримання цього принципу приведе до розчарування і подальшої наступної недовірливості, а іноді й негативному відношенню до всього, що рекламується.

При компонуванні рекламного оголошення варто виділяти найбільш важливі поняття, а також те, що може негайно зацікавити, привернути увагу тих, кому дане повідомлення адресоване.

Наприклад, реклама груп жіночої гімнастики може бути скомпонована у такий спосіб:

ДО ВІДОМА ЖІНОК!

Здоров’я, правильну поставу, гнучкість, нормальну вагу,
техніку танцювальних рухів

ВИ ПРИДБАЄТЕ І ЗБЕРЕЖЕТЕ,

займаючись у групах жіночої гімнастики фізкультурно-оздоровчого комплексу...

Далі більше дрібним шрифтом можна вказати час, місце і порядок прийому до групи.

Аналогічно можуть бути складені оголошення, які запрошують населення займатися в групах загартовування, бігу, туризму, ЗФП та інших. Необхідно тільки кількома словами коротко, образно і переконливо підкреслити особливості групи, переважні якості та навички, які можна придбати в процесі рекламованих занять.

Принципи реклами доцільно використовувати і при складанні оголошень, які запрошують населення брати участь у різних фізкультурно-спортивних заходах і змаганнях, святах, різного роду кросах і пробігах, змаганнях спортивних родин і ін.

30. Дайте характеристику масовому фізкультурно-спортивному заходу.

Масові фізкультурно-спортивні заходи посідають важливе місце в системі оздоровчої діяльності. Вони мають на меті залучення населення до занять фізичною культурою, підвищення рівня його фізичної підготовленості, формування рухових навичок і вмінь, розвиток фізичних якостей, стимулювання до систематичної участі у фізкультурно-оздоровчих заняттях.

Масові фізкультурно-спортивні заходи - це ігрова діяльність, учасники якої з урахуванням віку, статі, рівня фізичної підготовленості, мають приблизно однакові можливості в досягненні перемоги в доступних їм вправах. Зазначена доступність досягається спеціальним вибором змагальних вправ, складності довжини дистанцій, ваги снарядів, що використовуються, а також тривалістю та інтенсивністю виконання вправ. Окрім того, для змагань за участю різного контингенту учасників, з метою порівняння їх можливостей, використовуються гандикапи, фори, зрівнювальні коефіцієнти та заохочувальні бали.

У фізкультурно-оздоровчих групах змагальні заходи проводяться не лише з метою перевірки навиків та вмінь, які сформувались у результаті занять, а й організації активного відпочинку, фізичної рекреації. Саме тому особливими є підготовка і проведення таких заходів.

Зміст фізкультурно-спортивних заходів залежить від мети і періоду тренувань. Якщо такі заходи проводяться на початку тренувальної діяльності, під час комплектування фізкультурно-оздоровчих груп, залучення нових членів клубів, метою є підвищення рівня фізкультурних знань, надання можливостей випробувати свої сили в тих чи інших вправах. її можна досягти, проводячи показові змагання за участю чоловіків, жінок, дітей різного віку. Бажаною є участь у заходах представників тих верств населення, які необхідно залучити до систематичних оздоровчих занять.

Іншим видом фізкультурних заходів агітаційно-пропагандистської спрямованості є відкриті змагання, конкурси, бліц-турніри за участю всіх бажаючих, також змагання новачків, які ввійшли до складу фізкультурно-оздоровчих груп.

Змагання для новачків повинні бути простими, включати доступні вправи для встановлення перших рекордів - вихідних показників подальшого вдосконалення рухових навиків і фізичних якостей.

У процесі тренувальної роботи у фізкультурно-оздоровчих групах проводяться змагання навчально-тренувальної спрямованості, їх мета - забезпечення емоційності занять, стимулювання результатів, ефективністі занять, вирішення виховних завдань.

До заходів навчально-тренувальної спрямованості належать змагання за спрощеними правилами, виконання державних тестів, рухливі ігри, туристичні естафети, змагання на "стежках здоров'я" тощо.

Для членів фізкультурно-оздоровчих груп, що мають достатній рівень фізичного стану, оволоділи навиками змагальної діяльності, можуть бути організовані змагання з метою досягнення результату, перемоги в першості, визначення найсильніших. Такі змагання проводяться згідно з загальновизнаними правилами як у фізкультурних осередках, так і за календарними планами районних, міських, обласних організацій.

 








Дата добавления: 2015-05-13; просмотров: 2113;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.