Гриф гітари

Гриф гітари є вузлом, від якого залежить зручність гри – одна з найважливіших вимог музиканта до інструмента. Гриф повинен бути міцним і надійним в експлуатації. Зовсім неприпустима деформація грифа, що виникає від ряду факторів, але головним чином від властивостей матеріалу, з якого виготовлені деталі грифа. Тому при їхньому виготовленні дуже важливо дотримуватися розмірів, передбачених кресленнями, та режимів технологічного процесу. Правильно обрані розміри грифа по ширині і товщині, його перетин і профіль овалу визначають зручність гри.

Існують два способи гри на гітарі: "в обхват", коли в грі бере участь великий палець лівої руки, і "барре" коли великий палець лівої руки в грі не бере участь, а ковзає по тильній стороні грифа. Переважна більшість аматорів-музикантів грають першим способом і лише незначна частина більш кваліфікованих музикантів – способом "барре". Ця обставина є основною при виборі розмірів грифа за шириною, товщиною та профілем.

Ширина грифа біля поріжка для звичайної і концертної гітар коливається, у межах 48…50 мм, а біля 12-го ладу – 56…58 мм, товщина відповідно 22 і 24…25 мм. Профіль овалу вибирається таким, щоб зручно було обхопити гриф долонею. При грі способом "барре" ширину грифа трохи збільшують, складаючи 51…52 мм, а профіль овалу роблять більш плоским. Гриф з'єднують з корпусом біля 12-го ладу, у деяких типів гітар – біля 14-го ладу. Це збільшує довжину ігрової частини грифа, але натяг струн може викликати деформацію грифа, а переміщення підставки ближче до увігнутої частини корпуса погіршує звучання інструмента.

Гриф гітари складається з ручки, наклейки, п'ятки, головки, поріжка, ладових пластин та крапок.

Ручка служить основою грифа, до якої приклеюються інші деталі грифа, і є найбільш відповідальною деталлю, тому що гриф сприймає натяг струн, під впливом якого він може деформуватися. Ручку виготовляють з деревини бука, клена, граба. Для зменшення деформації ручку часто роблять переклеєною. Якщо посередині ручки вклеїти прокладку з матеріалу з великим модулем пружності, то міцність, ручки зросте. Ручка з поздовжньою металевою пластиною чи гвинтовою стяжкою посередині є більш міцною.

Наклейка наклеюється на ручку і служить для установки ладових пластин та для надійного і міцного приклеювання головки. Товщина наклейки 4-5 мм, виготовляється з тих же матеріалів, що і ручка.

Для гітар високої якості наклейка виготовляється з більш твердих порід деревини, частіше з модифікованої деревини бука. Грифи виготовляють і без наклейки. У цьому випадку ручка робиться товстішою на величину наклейки, ладові пластини запресовують безпосередньо в ручку, а головку вклеюють в ручку подібно головкам балалайок і домр. У виробництві таких гітар зустрічаються деякі труднощі: заготовка ручки повинна бути товщиною 26…27 мм, замість 22…23 мм, міцність клейового з'єднання вклеєної головки нижче міцності клейового з'єднання головки з наклейкою. Тому виготовлення грифів без наклейок не одержало поширення.

П'ятка – нижня, потовщена частина грифа, що складається з двох частин: нижньої - прямокутного, верхньої - трапецієподібного перетинів. У п'ятці висвердлюють отвір для гвинта, що з'єднує гриф з корпусом. Отвір має два діаметри: 12 мм для ключа регулювання висоти грифа і 6,5 мм для стержня гвинта. Виготовляють п'ятку з тих же матеріалів, що і ручку.

Головка служить для кріплення колкової механіки і виготовляється з берези, бука, клена. Головку приклеюють до ручки під кутом 16°. Цей кут забезпечує оптимальний тиск струн на поріжок, щоб звук при щипку струн був досить ясним і чистим. Головки виготовляють двох типів: з пазами і без пазів. У першому випадку планку колкової механіки прикріплюють збоку головки - баранчиками вниз; у другому – планку прикріплюють знизу головки - баранчиками у сторони. Для натягання пружин і настроювання інструмента зручніше користуватися головками першого типу, тобто з пазами.

Поріжок приклеюють до головки і він служить для підняття струн над ладовими пластинами, розміщення струн по ширині грифа, а також для обмеження робочої довжини струн. На поріжку під струни зроблені прорізи. Поріжки виготовляють з бука, клена, граба, а також з пластмаси.

Крапки на грифі служать для орієнтування і знаходження потрібних ладів під час гри. Вклеюють крапки на наклейці зверху перед 5, 7, 10 і 12-ю ладовими пластинами; іноді крапки вклеюють в ручку збоку. При збільшенні кількості ладових пластин вклеюють додаткові крапки.

Колкова механіка служить для натягу струн і настроювання інструментів. Конструкція колкової механіки основується на роботі черв'ячної пари – самогальмівної, тобто з передачею руху тільки в одному напрямку – від черв'яка до шестерні. Механіка складається з планки, черв'яка, шестерні, стовпчика, стійки і баранчика (рис. 4).

Рис. 4. Колкова механіка: 1 – планка; 2 – черв'як; 3 – шестерня; 4 – колонка; 5 – стійка;
6 – "метелик"








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 807;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.