Місце аудиту в системі економічного контролю

Суть і предмет аудиту

 

 

 

Економічний контроль – це система органів державного і господарського управління, які здійснюють контроль за економічним і соціальним розвитком країни, формуванням і витрачанням Державного бюджету України відповідно до законодавчого регулювання, прийнятого Верховною Радою України, та Конституції України.

Ринкові відносини ґрунтуються на розширенні прав підприємств, роздержавленні власності та існуванні різних її форм, демократизації управління у використанні економічних важелів та стимулів, спрямованих на підвищення ефективності праці та її оцінку за кінцевим результатом. У зв’язку з цим демократичний напрям розвитку контролю господарської діяльності підприємств полягає у застосуванні економічних важелів.

Функції економічного контролю поширюються на економічну діяльність усіх ланок народного господарства. За організаційними формами економічний контроль в Україні поділяють на державний, муніципальний, незалежний і контроль власника.

Державні органи,які здійснюють функції економічного контролю, такі: Рахункова палата Верховної Ради України; Державна податкова адміністрація України, Державна контрольно-ревізійна служба України, Державне казначейство України (усі три органи перебувають у структурі Мінфіну України); Фонд державного майна України, Міністерство економіки України, Міністерство фінансів України, Міністерство праці та соціальної політики України, Державний комітет статистики України, Антимонопольний комітет України, Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг, Національний банк України.

Спеціалізовані органи контролю– Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт України), Державний митний комітет України, Державний комітет України у справах захисту прав споживачів (Держспоживзахист), Державна автомобільна інспекція, Державна пожежна інспекція, Державна санітарна інспекція та ін.

Муніципальний контроль – здійснюють місцеві Ради народних депутатів та комісії їх.

Незалежний контроль– аудиторський контроль здійснюється на комерційних засадах.

Контроль власника– внутрішньосистемний, внутрішньогосподарський, внутрішній аудит.

Громадський контроль – здійснюється громадянами – члена суспільства, наприклад при забезпечення дії Закону України Про захист прав споживача.

Незалежний аудиторський контрольздійснюють аудитори-підприємці, аудиторські організації (фірми) на комерційних засадах за договорами з державними і акціонерними підприємствами, кооперативними, орендними підприємствами і організаціями, підприємствами із спільним капіталом та ін. При цьому перевіряють стан обліку діяльності зазначених організацій і підприємств, відповідність звітності даним обліку, правильність утворення прибутку і своєчасність розрахунків із державним бюджетом, а також розподіленням прибутку за акціями, розміром внесеного капіталу та іншими джерелами, передбаченими статутними документами і фінансовим планом підприємства. Результати контролю аудиторська організація оформляє актом, експертним висновком або іншим документом, погодженим із замовником. Аудиторські організації надають послуги підприємцям щодо поліпшення господарювання з питань маркетингу, менеджменту, інвестицій та ін. Крім того, аудиторська організація може давати висновки про правильність складання звітності і декларацій, які підприємства, кооперативи та інші організації подають фінансовим органам (податковим адміністраціям).

Аудиторський контроль здійснюють не лише незалежні аудитори, фірми, а й аудиторські підрозділи державних податкових адміністрацій. Функції цих підрозділів визначаються податковими органами щодо повноти нарахування і своєчасності сплати податків підприємцями і фізичними особами.

Економічний контроль власникавключає в себе внутрішньосистемний і внутрішньогосподарський; різновидом такого контролю є внутрішній аудит.

Внутрішньогосподарський контроль власник підприєм­ства здійснює через апарат управління, в тому числі через службу бухгалтерії. За наявності в структурі управління служби внутрішнього аудиту внутрішньо-господарський кон­троль за фінансово-господарською діяльністю підприємства додатково буде здійснюватися працівниками цієї служби.

Незалежний (аудиторський) контроль виконують за ді­яльністю суб’єктів господарювання незалежні аудитори (аудиторські фірми) у формі аудиторської перевірки (ауди­ту). Його мета – підтвердити достовірність фінансової звіт­ності.

Беручи до уваги зміст економічного контролю, періо­дичність, інформаційне забезпечення і форми здійснення, виділяємо загальноекономічний і фінансово-господарський контроль.

Загальноекономічний контроль здійснюється на макроекономічному рівні, маючи такі об’єкти дослідження: ви­конання планів соціального й економічного розвитку краї­ни, окремих регіонів; використання ресурсів країни, діяль­ність окремих міністерств, відомств та інших урядових структур.

Фінансово-господарський контроль здійснюється на мік­рорівні та досліджує фінансово-господарську діяльність під­приємств.

Аудиторська діяльність за останні роки показала, що аудит може проводитися не тільки на рівні підприємств (мікрорівні), а й на макрорівні. Наприклад, за останні роки проводиться незалежний аудит діяльності Національного банку України.

Отже, доцільно розглядати місце аудиту не тільки в си­стемі фінансово-господарського контролю, а й у системі за­гальноекономічного контролю.

Незалежні аудитори (аудиторські фірми), окрім підтвер­дження достовірності фінансової звітності, що називають аудитом, надають суб’єктам господарювання супутні послу­ги. До них належать: складання бізнес-плану; консультації з питань обліку, оподаткування, права, фінансів; постанов­ка, ведення або відновлення обліку; складання звітності тощо. У цьому випадку доцільно розглядати місце окремих аудиторських послуг не лише в системі контролю, а ще як функцію управління, наприклад, складання прогнозів (пла­ну), ведення обліку.

Отже, аудит потрібно розглядати як ланку системи еко­номічного контролю, а окремі супутні аудиту послуги – як функції управління.

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 2566;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.