Стратегія звичок

Розкриття механізмів пам’яті на час тільки починається. Зрозуміло, що індивідуальна адаптація добової програми поведінки відповідно до минулого досвіду передбачає навчання, пам’ять і мотиваційний контроль. Значним кроком в експериментальному вивченні цього феномена було відкриття факту періодичності в прояві результатів окремих тренувань. Наприклад, у пацюків, навчених визначеним реакціям пошуку їжі чи ігнорування, спостерігалися значні піки в результатах дослідів через 24, 48 і 72 год після тренування. Чи пов’язане пригадування з циркадіанним годинником? Якщо так, то можна сказати, що й у природних умовах підкріплення якоїсь реакції буде підвищувати ймовірність її повторення після 24 годин.

Який би не був конкретний механізм такої періодичності, її пристосувальне значення залежить від передбачуваності змін середовища, тобто від кореляції між часом настання визначених подій у різні дні. Іншим важливим фактором для тварини є можливість отримувати потрібні відомості безпосередньо, замість того щоб покладатися на вчорашній досвід. Чим більшу роль відіграє внутрішнє програмування поведінки в часі, тим більша ймовірність появи індивідуальних щоденних звичок, тобто повторення з дня у день однієї і тієї ж послідовності дій. Було зібрано чимало випадкових спостережень щодо таких звичок, але в природних умовах це явище систематично не вивчалося. Це цілком зрозуміло: для спостереження за щоденними звичками потрібно стежити за однією твариною протягом декількох діб, безперервно реєструючи її дії. З введенням у практику радіопередавачів, що прикріплюються до тварини, можна підвищити інтерес до тривалого спостереження за окремими особами.

Індивідуальні щоденні звички майже не були предметом експериментального аналізу. Тим часом вони стоять у центрі проблеми адаптивного значення циркадіанних ритмів. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на з’ясування того, якою мірою поведінка тварини протягом доби визначається прямими реакціями на зовнішні стимули і якою мірою вона запрограмована – або загалом, однакова для усього виду, або шляхом тонкого пристосування в результаті минулого досвіду і навчання.

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 581;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.