ОХОРОНА ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ПРИ ГИДРОМЕХАНІЗОВАНИМ СПОСОБОМ ВИРОБНИЦТВА РОБІТ

 

2.1. При гідромеханізованих земляних роботах для намива споруд рекомендується застосовувати оборотну схему водопостачання сподпіткой з джерел поверхневих і підземних вод.

У випадку, коли оборотну схему застосувати не можна, повинні розроблятися заходи щодо додаткового освітленню скидних водгідромеханізаціі (пристрій додаткових відстійників і ін.).

2.2. Застосування прийнятої схеми проізводства гідромеханізірованних робіт обґрунтовується розрахунками освітлення скидних водгідромеханізаціі при випуску скидних вод у водний об'єкт в процесі грунтозабора, а також розрахунками економічної ефективності водоохоронних меропріятійі їх техніко-економічним обґрунтуванням, СН509-78.

2.3. Випуск скидних вод гідромеханізації повинен проізводитись з урахуванням технологічних параметрів розробки та намиву ґрунту ідопускается при розташуванні у водоймах і водотоках кар'єрів для намивасооруженій і при намивегідротехніческіх споруд (штучних пляжів, островів, піщаних прімивов) і земляного полотна при дорожньому будівництві .

Випуск освітлених скидних вод гідромеханізації впріродний водний об'єкт і необхідна ступінь їх освітлення регламентіруется вимогами правил, справжніх норм і здійснюється за наявності дозволу на спеціальноеілі загальне водокористування, виданого органами водного нагляду Мінводхоза СРСР.

Критерієм умов нешкідливості та безпеки випускасбросних вод є величина гранично-допустимого скиду (ГДС), що встановлюється з урахуванням ГДК речовин у місцях водокористування.

2.4. Умови випуску скидних вод визначаються сучетом вимог охорони об'єктів водокористування, прилеглих до районупроізводства гідромеханізованих робіт. Випуск скидних вод гідромеханізаціі повинен бути розташований за межами районів і зон санітарної охорони істочніков водопользованія господарсько-питного та культурно-побутового призначення, места великих скупчень риб - нерестовищ, зимувальних ям, рибопромислових інагульних ділянок, шляхів міграції риб і ската молоди, районів массовихконцентрацій нерибних об'єктів промислу, водоохоронних зон предпріятійіскусственного розведення риб і нерибних об'єктів, що особливо охороняються ділянок -рибохозяйственних заповідних зон, заповідників та прилеглих до них терріторій. Требованія рибогосподарського водокористування повинні забезпечуватися з учетомрибохозяйственной цінності ділянки водного об'єкта в кожному конкретному випадку встворе не далі 500 м від місця виробництва гідромеханізованих робіт.

Проведення гідромеханізованих робіт в періодмассового нересту, а також в місцях зимівлі, міграції риб, воспроізводства нерибних об'єктів промислу забороняється.

2.5. Для водопостачання проізводствагідромеханізірованних робіт можуть використовуватися в установленому порядку подземниеводи, не віднесені до категорії питних і лікувальних вод, з соблюденіем вимог їх використання та охорони.

У разі використання підземних вод, невідповідних вимогам ГДК води водойм (включаючи мінералізовані ісолоноватие води), до них повинні пред'являтися вимоги.

2.6. Водозабірні споруди слід проектувати всоответствии до положень СНіП.

2.7. Розрахунок водозабірної споруди для рекравнінного типу необхідно виконувати із забезпеченням їх мінімально допустімого расхода (МДР). Для малих річок з витратою до 1 м3 / с МДР приймається врозмірі мінімального місячного витрати року 95% забезпеченості. У басейні етіхрек забір води допускається тільки за рахунок використання зарегулірованноговесеннего стоку.

2.8. Забір води з рибогосподарських водоемовосуществляется тільки за умови установки спеціальних пристосувань дляпредотвращенія потрапляння риб в водозабірні споруди. Місце размещеніяводозаборних споруд, тип рибозахисних пристроїв на водозаборесогласовиваются з органами рибоохорони.

Рибозахисні пристрої (РЗУ) та заходи пообеспеченію вимог рибоохоронних органів, способи захисту риб при заборі водинасосной станцією підживлення наведені в обов'язковому додатку 5.

2.9. Для запобігання забрудненню водних об'ектовнефтепродуктамі забороняється застосовувати на земснарядах і вспомогательнихплавсредствах відкриті пристрої для приймання палива.

2.10. В проектах виконання робіт должнипредусматріваться розрахунок кількості відходів, що утворюються при работеплавсредств гідромеханізації, порядок збору та утилізація відходів, оснащенностьплавсредств обладнанням для збору та утилізації відходів.

Порядок розрахунку кількості підсланевих і другіхнефтесодержащіх вод повинен виконуватися відповідно до "Санітарнимі правіламі для суден внутрішнього плавання.

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 902;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.