Класифікація та система позначень діодів

Напівпровідниковий діод – це електроперетворювальний напівпровідниковий прилад з одним електричним перехо­дом та двома виводами.

Залежно від області використання розрізняють випрямні, універсальні (високочастотні), імпульсні, надвисокочас­тотні, тунельні, обернені діоди, варикапи, стабілітрони, фото- та світлодіоди. За типом переходу розрізняють площинні та точкові діоди. Площинні діоди мають - перехід, лінійні розміри якого, що визначають площу переходу, значно перевищують його товщину. До точкових належать діоди, лінійні розміри переходу яких менші від товщини запірного шару.

Система позначень діодів, прямий струм яких не перевищує 10А, згідно з ГОСТ 10862-72 має 6 елементів.

Перший елемент – літера або цифра, яка визначає вихідний матеріал виготовлення. При цьому літера вживається для приладів, які призначено до застосування в пристроях широкого використання, а цифра – для діодів у пристроях спеціального використання. Наприклад, Г або 1 – германій або його сполуки, К або 2 – кремній або його сполуки, А або 3 – сполуки галію.

Другий елемент – літера, яка визначає підклас приладу. Наприклад, Д – випрямний, імпульсний або універсальний діоди, С – стабілітрони, В – варикапи, ФД –фотодіоди, Л – світлодіоди, И (І) – тунельні або обернені діоди.

Третій елемент – цифра від 1 до 9, що вказує на призначення приладу.

Четвертий та п’ятий елементи (від 01 до 99) - порядковий номер розробки.

Шостий елемент – літера від А до Я – вказує на параметричну групу технологічного типу.

Стабілітрони мають свою особливу систему позначень, яка відрізняється від попередньої третім, четвертим та п’ятим елементами згідно з таблицею 2.1.

Таблиця 2.1

Елемент позначення Напруга стабілізації
Третій елемент:      
Четвертий та п’ятий елементи Від 01 до 99 (четвертий елемент вказує на ціле число, а п’ятий – на десяті частки напруги стабілізації) Від 10 до 99 (позначають номінальну напругу стабілізації у вольтах) Від 00 до 99 (позначають різницю між напругою стабілізації та 100В)

 

Система позначень діодів, розроблених до 1964 р., має два або три елементи. Перший елемент – літера Д. Другий елемент – цифра, що вказує на класифікаційну групу діодів. Третій елемент – літера, що характеризує різновид діода в даній групі.








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 893;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.