Відцентрові насоси

 

Найбільше поширення в молочній промисловості отримали відцентрові насоси. Ці насоси застосовують для подачі малов’язких продуктів: суцільного і знежиреного молока, пахти, сироватки і вершків. Відцентровий насос представлений на рис. 10.6.

Відцентровий насос складається з наступних основних частин: робочого колеса (дискові насоси) або лопаті (лопатеві насоси) з лопатками, зігнутими в сторону протилежну обертанню колеса; вала (електродвигуна), на якому нерухомо укріплене колесо; корпуси з нагнітальним патрубком; кришки з центральним всмоктуючим патрубком і ущільненого пристрою.

Принцип його дії полягає в тому, що при обертанні рідина засмоктується в насос через всмоктуючий трубопровід і поступає в насос на лопатки колеса. При обертанні колеса рідина під дією відцентрової сили рухається вздовж криволінійної лопатки від центра до периферії в спіральній камері корпусу. Потім рідина по спіральному каналу, що розширяється, переміщається до напірного патрубка насоса. Лопатеве колесо обертається на валу за годинниковою стрілкою так, щоб рідина, отримуючи кінетичну енергію від обертання в колесі, мала можливість при мінімальних опорах сходити з великою швидкістю з лопатки в спіральну камеру, де по мірі збільшення живого перетину спірального каналу швидкість рідини меншає, а тиск зростає. Технічна характеристика відцентрових насосів представлена в таблиці 10.3.

 


 

Рисунок 10.6- Відцентровий насос:

1 - корпус; 2 - робоче колесо; 3 - гвинт; 4 - кришка; 5 - двигун; б - вал; 7 - сальник; 8 - гайка; 9 - насадка; 10 - кронштейн.

 

Переваги відцентрових насосів:

· • високий коефіцієнт корисної дії;

· забезпечення великого натиску і подачі

· рівномірна подача рідини;

· нескладне регулювання продуктивності (краном, встановленим на нагнітальному трубопроводі);

· компактність;

· невеликі вага і габарити;

· установка без фундаменту;

· простота конструкції;

· швидке і легке збирання-розбирання для санітарної обробки;

· надійність в роботі і довговічність;

· зручність приєднання до трубопроводів;

· простота приводу (безпосереднє з'єднання робочого колеса з валом електродвигуна).

 
 

Рисунок 10.7.- Самовсмоктуючий відцентровий насос

1 - двигун; 2 - сопло; 3 - повітровідділювач; 4 - кришка; 5 - всмоктуючий патрубок; 6 - робоче колесо; 7 - зажимний пристрій; 8 - корпус.

 

Недолік насосів - необхідність роботи під затоку, для чого насос встановлюють нижче за ємність, з якої перекачується рідина.

Звичайний відцентровий насос не може працювати як самовсмоктувач. Цю властивість він придбав внаслідок застосування повітровідділювача, сопла і зігненого вгору всмоктуючого патрубка. Самовсмоктуючий відцентровий насос представлений на рис. 10.7.

Працює такий насос таким чином. Робоче колесо насоса, заповненого до верхнього рівня всмоктуючого патрубка рідиною (молоком), утворює в робочій камері повітряно-рідинну суміш і виштовхує її через сопло у повітровідділювач. Рідина, що звільнилася у повітровідділювачі від повітря, повертається в робочу камеру. Цей процес продовжується доти, поки не буде створено необхідне розрідження для підйому рідини через всмоктуючий трубопровід і заповнення робочої камери, після чого насос працює як відцентровий. При наступних повторних включеннях процес поновлюється завдяки рідині, що залишилася в його робочій камері.

 








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 2383;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.