Шестеренні насоси. Роторні, або ротаційні, насоси відносяться до насосів об'ємного типу

 

Роторні, або ротаційні, насоси відносяться до насосів об'ємного типу. Це шестеренні насоси із зовнішнім і внутрішнім зачепленням, жорстким і гнучким ротором, насоси гвинтові і спеціальні. Схема шестеренних насосів представлена на рис. 10.5, технічна характеристика шестеренних насосів – в таблиці 10.2.


Рисунок-10.5. - Схема шестеренних насосів :

а - із зовнішнім зчепленням; б - з внутрішнім зачепленням;

1 - корпус; 2 - шестерні; 3 - виступ в корпусі.

 

 

Шестеренні насоси застосовують для перекачування молочних продуктів підвищеної в'язкості (згущеного молока, вершків, сметани), а також для подачі суворо певної кількості молочних продуктів в апарати.

Шестеренні насоси, що експлуатуються в молочній промисловості, випускають двох типів: із зовнішнім і внутрішнім зчепленням. Насоси з внутрішнім зчепленням відрізняються від насосів із зовнішнім зчепленням меншими габаритами і питомим тиском, а також більшою зносостійкістю.

Шестеренний насос складається із корпусу з розташованими в ньому ведучої шестерні, яка приводиться в рушення від приводу, і веденої, що вільно обертається в підшипниках кочення. Спеціальні ущільнені пристрої виключають просочення рідини назовні. Принцип дії насоса полягає в наступному: при обертанні шестерень на стороні, де зуб’я виходять із зачеплення, створюється розрідження і відбувається всмоктування рідини, що знаходиться в місткості під атмосферним тиском. Рідина, що поступила, заповнює порожнину між зуб’ями і переноситься шестернями до вихідного патрубка Тут зуб’я входять в зачеплення, внаслідок чого рідина під тиском витісняється з порожнини, утвореної впадинами зуб’єв, в нагнітальну лінію.

Недоліки шестеренних насосів - невеликий ККД через великі втрати на тертя між зубцями, мала подача і підвищений знос робочих органів.








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 1952;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.