Шестеренні гідромотори

Всі шестеренні насоси мають подвійне призначення — насоса і гідромотора. Гідромотором називають гідромашину, що перетворює енергію потоку рідини на механічну енергію обертального руху ви­хідного вала, кут обертання якого необмежений.

Випускають шестеренні гідромотори типу МНШ-32У і МНШ-46У, створені на базі насосів НШ-32У, НПІ-46У, гідромотори ГМШ-32, ГМШ-50, ГМП-67, ГМШ-100, створені на базі круглих насосів, а також гідромотори на базі нових насосів.

За принципом дії шестеренний гідромотор — це оборотний насос, в який під тиском подається робоча рідина.

Гідромотор типу НМШ відрізняється від насоса НШУ тільки тим, що в дні його корпусу просвердлено конічний різьбовий отвір для приєднання до нього дренажного трубопроводу, призначеного для відведення робочої рідини, що просочилася, в бак гідроприводу. Трубопровід має бути опущений нижче рівня робочої рідини в баці і тиск у дренажному трубопроводі не повинен перевищувати 0,05 МПа (0,5 кгс/см2).

Зібраний гідромотор типу МНШ реверсивний і оборотний. Він може працювати як насос правого або лівого обертання та як реверсивний гідромотор. Щоб переналагодити гідромотор у насос, треба зняти кришку та з нагні­тального блоку вийняти вкладиш і спеціальне ущільнення.

Будова гідромотора ГМШ така сама, як і кру­глих насосів.

 

Рис. 4. Модернізований гідромотор типу МНШ:

1 — рухома втулка; 2 — шестерня; 5 — нерухома втулка; 4 — корпус; 5 — кар-ман; 6 — канал; 7 і 8 — зворотні клапани; 9 — гумове кільце; 10 — осьовий канал; 11 — радіальний канал; 12 — стрижень; А — порожнина підтискання.

 

В реверсивних гідроприводах до­цільно використовувати модернізо­вані гідромотори типу МНШ.

Модернізований гідромотор має дві шестерні 2 (рис. 4.) зовнішньо­го зачеплення, рухомі 1 і нерухомі 3втулки, встановлені в корпусі 4. У втулках вифрезерувані кармани 5, що сполучені каналами 6 з порож­ниною підтискання А, від якої напі­рна і зливна порожнини гідромото­ра відокремлені зворотними клапа­нами 7 і 8.

Зворотний клапан складається із стрижня 12 з радіальними 11 і осьо­вими 10 отворами, а також кільця із оливостійкої гуми.

Працює гідромотор так. При по­дачі рідини у ліву порожнину вона надходить крізь зворотний клапан 7 у порожнину А. Зворотний клапан 8 в цей час буде закритий під дією тиску рідини в порожнині А. Вна­слідок цього гідромотор герметизується і з'являється можливість отримати необхідний зрушувальний момент на валу гідромотора. Якщо рідину під тиском спрямувати у праву порожнину, відкрива­ється зворотний клапан 8, а клапан 7 закривається. Обертання вала буде у зворотному напрямку.

Якщо насос необхідно використати в режимі гідромотора, то робочу рідину підводять з боку напірного отвору. В тако­му разі насос обертати­меться в протилежному напрямку.

Характерною особливістю шестеренних гідромоторів є відсутність кавітації і низький момент зрушування, у зв'язку з чим робочий ор­ган вмикають після розгону гідромотора вхолосту. Мінімальна час­тота обертання обмежена тільки механічними умовами і становить 500 об/хв.








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 1867;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.